Le Pen odchází, ať žije Le Penová

Paříž - Francouzská krajní pravice mění vedení. Po 38 letech odchází z čela Národní fronty, známé tvrdými postoji proti imigraci a přistěhovalcům, 82letý europoslanec Jean-Marie Le Pen. Funkce ale zůstane v rodině: za nástupkyni straníci zvolili jeho 42letou dceru Marine Le Penovou. Politička má podle místních komentářů šanci na dobrý výsledek v prezidentských volbách na jaře 2012. Ostatní strany se Národní fronty dosud spíš stranily.

Kmotr evropské ultrapravice odchází s odkazem na pět neúspěšných kandidatur na prezidenta, skandály či rvačky s oponenty. Například vstup Česka do EU přirovnal k cestě do vězení. Tam ale málem putoval sám, naposled když dostal podmínku za zlehčování nacistické okupace.

Le Penová obdržela 67,65 procenta hlasů, zatímco její jediný rival Bruno Gollnisch jen 32,25 procenta, upřesnil deník Le Monde. Členové strany hlasovali již před sjezdem a výsledky byly známy už v pátek večer, ale bylo dohodnuto, že se oficiálně oznámí až dnes.

Střídání Le Penových (zdroj: ČT24)

Le Pen - nacionalistický popírač holocaustu

Jean-Marie Le Pen

„Mají nás za fašistické lumpy v holínkách. A my jsme přesto kandidovali v posledních 40 letech v každičkých volbách, i když to vždy nebylo snadné.“

Urážlivé výroky o plynových komorách nebo přistěhovalcích vynesly Le Pena nečekaně vysoko, když v roce 2002 pronikl až do druhého kola prezidentských voleb. Teprve semknutí voličů demokratických stran uhájilo křeslo Jacquesu Chirakovi, ovšem pachuť nacionalismu zůstala dosud.

Přitom pastva pro pravicové populisty je tučná i v současnosti, kdy Francii trápí povadlá ekonomika, vysoká nezaměstnanost nebo potíže s imigrací. Tyto problémy jsou dokonalým věnem pro Le Penovu dědičku, dceru Marine. Právě ona má získat Národní frontě nové a širší voličstvo. Le Penová, 42letá advokátka, je elegantní, pohotová, vtipná. Toto je hlavní nebezpečí pro její kritiky.

Le Penovou vynesl na výsluní zájmu médií výrok: „Máme-li mluvit o okupaci za 2. světové války, mluvme také o modlitbách muslimů na ulicích. I to je okupace teritoria!“ Současně jí však přinesl i žalobu. Mnozí ale mají jasno a říkají, že křiklouna Le Pena střídá dobře maskovaná šelma.

Marine Le Penová
Zdroj: ČT24/Wikipedia