Pár minut po první cigaretě už hrozí rakovina

Praha - Už první minuty po kouření mohou vážně poškodit zdraví. Američtí vědci se zaměřili na jednu ze škodlivých látek a na malé skupině kuřáků zkoumali, po jak dlouhé době je schopna vyvolat rakovinné bujení. Jejich zjištění je šokující. Navíc to neplatí jen pro notorické kuřáky, ale i pro ty, co si zapálili poprvé. „Skoro každý ví, že kouření může způsobit rakovinu plic. Děsivé sdělení výzkumu je, jak rychle první fáze tohoto procesu začíná. Nikoli za třicet let, ale během třiceti minut po vykouření jediné cigarety,“ upozorňuje Martin Dockrell z hnutí Action on Smoking and Health.

V cigaretovém kouři je přes 4 000 chemikálií, víc než stovka dokáže spustit rakovinné bujení. Jednou z nejčastějších příčin jsou polycyklické aromatické uhlovodíky. Právě na ně se američtí vědci zaměřili. „Studie jako první zkoumá lidský metabolizmus polycyklických aromatických uhlovodíků, vstřebaných vdechnutím cigaretového kouře, bez vedlejších vlivů znečištěného ovzduší nebo třeba stravy,“ vysvětluje vědec Stephen Hecht.

Látku vědci stopovali na její cestě po lidském těle. Zjištění překvapilo i je samotné - uhlovodíky se začaly měnit a napadaly DNA v buňkách. „Velká koncentrace metabolitů, které jsou nebezpečné pro vznik rakoviny, nastává už v rámci 15 až 30 minut a pak klesá. Poškození tedy nastává prakticky hned po vykouření cigarety,“ tvrdí Eva Králíková z Ústavu hygieny 1. Lékařské fakulty UK.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Podle 2. místopředsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti Stanislava Kose se jedná o další velké varování pro kuřáky. „Aby nespoléhali na to, že když přestanou kouřit po deseti letech, že negativní účinky odstraní.“ Skončit totiž mohou fatálně. Jen v Česku každoročně lékaři diagnostikují kolem 6 000 nových případů rakoviny plic a zhruba 5 500 pacientů na tuto diagnózu umírá.