Německo dál děsí Labe i Mohan

Schweinfurt / Frankfurt nad Mohanem - Ani neděle neuklidnila situaci na mnoha německých řekách. Naopak se čeká na stoupání hladin na Labi i Mohanu. Záplavy v Německu už podle agentury DPA připravily o život dva lidi. Meteorologové ale nepředpokládají, že by mělo v příštích dnech pršet, situace by se proto měla uklidňovat.

Povodňová vlna zaplavila v Bavorsku řadu silnic a sklepů u Schweinfurtu. Část obce Sand nad Mohanem byla v noci na neděli zcela zaplavena a nyní je sjízdná jen na loďkách.

Frankfurt čeká na druhou vlnu

Záchranáři se ve Frankfurtu nad Mohanem připravují na druhou povodňovou vlnu, která se očekává večer. „Je celkem těžké situaci předpovědět,“ postěžoval si mluvčí hasičů. Existující bariéry jsou schopny zadržet hladinu až do pětimetrové výšky.

Naopak situace se v noci na dnešek uklidňovala v Řezně, které se o víkendu obávalo povodňové vlny. Město na Dunaji v sobotu těsně uniklo katastrofě, řeka ale nakonec nepřekonala hladinu 6,60 metru z katastrofálních záplav v letech 1998 a 2002.

Voda si zřejmě odnesla dvě oběti

V Hesensku strhl proud dva muže, pátrání po nich skončilo neúspěchem; zřejmě se oba utopili. V bádensko-württemberském Wertheimu postihly povodně v historické části města zhruba tisícovku obyvatel.

Nálada zůstává napjatá také v Sasku-Anhaltsku, odborníci tam očekávají další zvyšování hladin kvůli tajícímu sněhu. V Drážďanech by mělo Labe podle předpokladů vystoupat až na výšku sedmi metrů, což by ovšem znamenalo, že zůstane pod hodnotou 9,40 metru ze stoleté vody z roku 2002. Voda se oproti tomu uklidňovala na mnoha řekách v Severním Porýní-Vestfálsku.

Velká voda brání také vyproštění tankeru, jenž se tento týden převrhl na středním Rýnu u městečka Sankt Goarshausen. Dosud se nenašla těla dvou nezvěstných členů posádky, Čecha a Němce. Pátrání po nich pokračuje.

Přípravám k vyzvednutí lodě brání vzedmutá hladina Rýna, protože k místu neštěstí se ani o víkendu nemohly vydat dva objednané lodní jeřáby. Vyproštění lodě má přitom podle dřívějších informací trvat až čtyři týdny. Do vody dosud zřejmě neuniká kyselina sírová, kterou loď převážela. Stabilita plavidla byla zajištěna pontonovým zařízením.

  • Povodně v Německu autor: dapd, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2243/224276.jpg
  • Záplavy v Německu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2250/224985.jpg
  • Převrácený tanker zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2243/224236.jpg
Vydáno pod