„Baby Doc“ je zpátky

Port-au-Prince - Na Haiti se vrátil bývalý prezident Jean-Claude Duvalier, a to 25 let poté, co ho svrhlo lidové povstání. Přiletěl z francouzského exilu a prohlásil, že chce Haiti pomoct. Země je po loňském zemětřesení pořád v humanitární krizi, přidalo se ale i politické napětí po sporných prezidentských volbách.

Exprezident, přezdívaný „Baby Doc“, je na Haiti obviňován, že se v 70. a 80. letech, kdy 15 let vládl, dopouštěl obrovské korupce a porušoval lidská práva. Jeho kritici tvrdí, že státu zpronevěřil miliony dolarů, on to ale popírá. 

Nejmladší prezident na světě

Duvalier se stal prezidentem v roce 1971, bylo mu tehdy pouhých 19 let, a stal se tak vůbec nejmladším prezidentem na světě. V čele země vystřídal svého otce Françoise, kterému se říkalo „Papa Doc“. Jean-Claudovi se proto po nástupu do funkce začalo přezdívat „Baby Doc“. Navázal na vládu svého otce, který od roku 1957 uplatňoval v zemi autoritářskou moc. Během 29leté vlády této rodiny byly zabity desetitisíce lidí. Duvalier mladší byl svržen v roce 1986, odešel poté do exilu do Francie.

Navíc se teď na Haiti vrátil, chce tady pomáhat. „Přijel jsem, abych pomohl haitskému lidu,“ prohlásil po přistání v Port-au-Prince. Na letišti ho vítaly asi dvě stovky jeho příznivců. Pozdravit ho přišli i někteří jeho spolupracovníci, například bývalý ministr zahraničí Adrien Raymond a bývalý velitel prezidentské gardy Christophe Dardompré. 

Haitská vláda zatím příjezd exprezidenta nijak nekomentovala. „Je Haiťan a jako takový se může svobodně vrátit domů,“ napsal jen premiér v e-mailu agentuře AP. Ještě před třemi roky přitom haitský prezident René Préval hrozil, že pokud se Duvalier vrátí, bude trestně stíhán. 

Haitský exprezident se nečekaně vrátil do své domoviny jen pár dní po prvním výročí ničivého zemětřesení, které v zemi zabilo až čtvrt milionu lidí. Haiti navíc nemá ani silnou vládu poté, co se stále odkládají prezidentské volby. Ty se měly konat už o víkendu, byly ale přesunuty na konec února. 

„Pokud vím, pan Duvalier se nijak nechystá zasahovat do politického boje. Pouze se vrací ke své rodině a haitskému lidu,“ ujišťuje Duvalierův přítel. „Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Proč je na Haiti právě teď? Když jsme si mysleli, že to s Haiti už nemůže být horší, tak se to zhoršilo,“ zlobí se na Duvaliera Marleine Bastienová, Haiťanka žijící v USA.

Vydáno pod