Lyonský řezník pracoval pro německou rozvědku

Berlín – Známý nacistický zločinec Klaus Barbie pracoval v bolivijském exilu jako agent západoněmecké rozvědky. Bývalý šéf lyonského gestapa, přezdívaný „lyonský řezník“, se od roku 1951 skrýval v Bolívii pod falešným jménem Klaus Altmann. Podle německého magazínu Der Spiegel se do služeb Spolkové zpravodajské služby (BND) nechal naverbovat v roce 1966, spolupráci s ním ale západoněmecká rozvědka ukončila už na přelomu let 1966/1967 kvůli obavám, že by jeho nacistickou minulost mohly využít tajné služby NDR nebo Sovětského svazu k jeho vydírání.

Barbie alias agent V-43118 s krycím jménem Adler (orel) působil v Bolívii jako „politický zdroj“ a BND jej hodnotila jako „inteligentního, velmi schopného a přizpůsobivého, diskrétního a důvěryhodného“. Do Pullachu, kde německá rozvědka dodnes sídlí, poslal nejméně 35 zpráv, jejich obsah je ale podle časopisu Der Speigel neznámý. Za svou činnost dostával měsíční honorář 500 západoněmeckých marek plus „výkonnostní prémie“.

Ačkoli se Barbie do služeb západního Německa dal pod svou novou identitou, Der Speigel se domnívá, že BND od počátku věděla, kdo se za jménem Klaus Altmann skrývá, nebo k tomu měla přinejmenším dostatek indicií. Svědčí o tom i rychlé ukončení spolupráce s agentem V-43118 z důvodu, „aby se zabránilo pozdějším komplikacím a obtížím“.

Klaus Barbie

Spiegel přináší i nové poznatky o poválečných osudech jiného nacistického zločince Adolfa Eichmanna. Podle časopisu se izraelské komando neúspěšně pokusilo jednoho z hlavních organizátorů holokaustu unést už v roce 1949 v Rakousku - jedenáct let před tím, než ho Izraelci dopadli v Argentině.

Klaus Barbie
Zdroj: ČT24