WikiLeaks ví, kdo nechtěl platit daně

Londýn - Bývalý švýcarský bankéř Rudolf Elmer předal v Londýně serveru WikiLeaks data, která informují o snahách bohatých podnikatelů, celebrit a politiků, kteří se snažili vyhnout se placení daní. Informace se týkají osobností ze Spojených států, Británie a Asie. Dokumenty pokrývají období mezi lety 1990 až 2009. Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ocenil Elmerovu ochotu tyto informace zveřejnit.

Rudolf Elmer předal zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi informace o 2 000 prominentech, kteří se snažili vyhnout placení daní. Využívali k tomu konta v daňových rájích.

Data byla uložena na dvou discích, které Elmer a Assange představili během tiskové konference v Londýně. Assange slíbil, že WikiLeaks veškeré informace po jejich prověření okamžitě zveřejní. Zkoumání dat by mělo trvat kolem dvou týdnů.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Rudolf Elmer:

„Napsal jsem dopis německému ministru financí, že mu tahle data zadarmo poskytnu. Neodpověděl. Před nedávnem mi za ně někdo nabízel spoustu peněz – to jsem odmítl já. To mi prostě moje svědomí nedovolí.“

V rozhovoru, který otiskl britský nedělník The Observer, Elmer řekl, že informace o daňových únicích se týkají asi 2 000 „jednotlivců s velkým jměním“, nadnárodních společností a finančních institucí. Podle něj pocházejí z USA, Británie, Německa, Rakouska i Asie. Je mezi nimi údajně asi 40 politiků. Jména lidí a firem, o kterých by měly informace být, nebyla zveřejněna.

Elmer pracoval osm let v pobočce banky Julius Baer na Kajmanských ostrovech. „Jsem proti systému. Vím, jak funguje,“ řekl dnes Elmer v Londýně. Podle bankéře existuje sofistikovaná síť, která umožňuje ukrývat peníze na tajná konta. „Dělal jsem tu práci. Vím, jak vypadá každodenní business.“ V roce 2002 byl z banky propuštěn. Ve středu ho čeká ve Švýcarsku soud kvůli porušení zákonů o bankovním tajemství.

„Země s vyšším zdaněním tlačí na to, aby měly přístup k informacím o svých rezidentech a svých firmách. Ten tlak je konzistentní a záleží, do jaké míry tomu Švýcarsko ustoupí,“ říká specialista na daňové poradenství Miroslav Svoboda.

Banka: Elmer data zfalšoval

Vedení banky Julius Baer Elmerova obvinění odmítá. V pátek vydala tato švýcarská banka prohlášení, podle něhož jde Elmerovi jen o to, diskreditovat ji i její klienty. „S tímto záměrem šíří nepodložená obvinění a předává médiím a posléze také WikiLeaks nezákonně nabyté dokumenty,“ uvádí prohlášení, podle něhož Elmer některé dokumenty také padělal.