V Egyptě a v Mauritánii se zapálili dva lidé

Káhira - Poblíž budovy egyptského parlamentu v Káhiře se dnes zapálil muž na protest proti špatným životním podmínkám. Další muž se dnes na protest proti místnímu režimu zapálil před budovou prezidentského paláce v západoafrické Mauritánii. Podobný čin v posledních dnech spáchali nejméně čtyři Alžířané. Podle agentury Reuters se pachatelé těchto činů očividně pokusili napodobit podobné protivládní gesto Tunisana, které v polovině prosince vyvolalo nepokoje a posléze změnu režimu v Tunisku.

Zhruba padesátiletý Egypťan se polil benzínem a zapálil. Utrpěl jen lehčí zranění, protože ochranka parlamentu rychle zasáhla a plameny uhasila. Podle lékařů je popálen maximálně na 15 procentech těla, především na tváři.

Podobný incident se odehrál také před prezidentským palácem v hlavním městě Mauritánie Nuakšottu, kde se zapálil asi čtyřicetiletý firemní ředitel z dobře situované rodiny. Podle svědků se v zamčeném autě před palácem polil benzinem a zapálil. Bezpečnostním silám a kolemjdoucím se podařilo ho z auta vytáhnout. Muž byl s těžkými popáleninami převezen do nemocnice.

Podle médií, která několik minut předtím na svůj čin upozornil, byl „nespokojený s politickou situací v zemi a měl vztek na stávající režim“ v Nuakšottu. Nynější hlavu státu, prezidenta Muhammada uld Abdala Azíze do čela země vynesl vojenský převrat v srpnu 2008. V červenci 2009 byl v čele země potvrzen v prezidentských volbách. Opozice výsledek voleb zpochybnila.

Podle Reuters tyto incidenty zřetelně napodobují podobný čin, který se odehrál v polovině prosince loňského roku v Tunisku. Šestadvacetiletý Tunisan se zde zapálil na protest proti postupu tuniských úřadů proti jeho podnikání. To vyvolalo nepokoje, které v pátek vyústily ve svržení tuniského autoritářského prezidenta. V sobotu se v Alžírsku zapálil muž ve městě nedaleko hranice s Tuniskem. V neděli na své popáleniny zemřel. O upálení se v posledních dnech podle AFP pokusili i další tři Alžířané, ale přežili.