Zklidní nová vláda tuniské vášně?

Tunis – Tunisko vykročilo k předčasným volbám pod taktovkou přechodné vlády. Úřadující premiér Muhammad Ghannúší oznámil, že v ní jsou zástupci opozice, ale také řada stávajících ministrů. Proti setrvávání politiků jeho tipu v novém kabinetu protestovaly v metropoli země stovky lidí, podle zvláštního zpravodaje ČT Pavla Vondry se ale situace oproti víkendu výrazně uklidnila. Podle nejnovější vládní bilance si nepokoje dosud vyžádaly nejméně 78 mrtvých. Prozatímní kabinet by měl zemi dovést k předčasným parlamentním a prezidentským volbám, které by se podle ústavy měly uskutečnit do dvou měsíců.

Šéf opoziční Demokratické pokrokové strany Nadžíb Šibbí byl v nové vládě jmenován ministrem pro místní rozvoj. Další méně důležité posty získali předáci opozičních stran Mustafa Džáfar a Ahmad Brahím. Zanikne také nenáviděné ministerstvo informací. Na klíčových vládních postech, jako jsou vnitro, obrana, finance a zahraničí, zůstali členové vlády uprchlého prezidenta Zína Abidína bina Alího a část opozice označila novou vládu za šaškárnu. Jak připomněl Vondra, na vládě se nepodílela neformální tuniská opozice.

Asi tisícovka lidí dnes v centru Tunisu odmítla nový kabinet se starými tvářemi a za výkřiků „Pryč se stranou diktatury!“ požadovala, aby se vládní Demokratické ústavní sdružení (RCD) vzdalo moci. Bezpečnostní síly proti nim použily vodní děla a posléze slzný plyn.

Evropská agentura EPA dnes uvedla, že v Tunisku zahynul jeden z jejích francouzských fotografů, který podlehl zraněním, jež utrpěl v pátek. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valero v reakci odsoudil současnou vlnu násilí a požadoval důkladné prošetření novinářovy smrti.

Muhammad Ghannúší:

„Cílem vlády je připravit svobodné volby, propustíme všechny politické vězně a vytvoříme komisi pro boj s korupcí.“

Premiér Ghannúší po jmenování nového kabinetu prohlásil, že jeho úkolem bude mimo jiné prošetřit korupci a prověřit všechny osoby, které za vlády uprchlého prezidenta nahromadily velké množství majetku. Zároveň oznámil, že budou propuštěni všichni političtí vězni a lidem bude zajištěn rovný přístup k informacím. Mluvčí ministryně zahraničí EU uvedla, že Evropská unie je připravena nabídnout okamžitou pomoc při přípravě voleb. Pomoc s přípravou hlasování nabídly také Spojené státy.

V Tunisku byli napadeni švédští turisté

Při nepokojích dnes byla napadena skupina švédských turistů. Devět mužů, kteří do země přijeli na lov divoké zvěře, zadržela policie poté, co u nich byly nalezeny lovecké pušky. Při incidentu byli surově zbiti.

Skupina turistů se vracela několika taxíky zpět do hotelu poté, co nemohli ze země odcestovat kvůli zrušenému letu. Jejich vozy byly zastaveny a muži byli násilím vytaženi ven. Na amatérských záběrech jsou vidět muži v zelených uniformách a další ozbrojené osoby v civilu, jak do Švédů kopou, mlátí je holemi a rozhazují po okolí obsah jejich zavazadel.

Vydáno pod