První žaloba kvůli smrti Harírího

Bejrút - Mezinárodní tribunálu OSN pro Libanon vznesl ¨„předběžnou žalobu“ kvůli šest let staré vraždě tehdejšího premiéra Rafíka Harírího. Jména podezřelých nezveřejnil, předpokládá se ale, že mezi nimi jsou i členové šíitského hnutí Hizballáh. Soud teď musí rozhodnout, jestli je dost důkazů na to, aby otevřel proces. Minulý týden Hizballáh právě kvůli mezinárodnímu vyšetřování vraždy vyprovokoval rezignací svých ministrů pád libanonské vlády.

Žalobce soudu OSN první obvinění týkající se atentátu předložil dnes večer. Se spisem se musí seznámit schvalovací soudce Daniel Fransen, který má šest až deset týdnů na to, aby jej odmítl s případným vyžádáním dalších důkazů, nebo postoupil k zahájení soudního řízení. Obviněný by pak byl předvolán k soudu.

Hizballáh tvrdě proti Harírímu

V Bejrútu mezitím začala jednání o sestavení nové vlády. Hizballáh už oznámil, že je„jednomyslně“ proti úřadujícímu premiérovi Saadu Harírímu a rozhodně nepodpoří návrh, aby právě on byl pověřen sestavením nového kabinetu.

Vůdce Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh v neděli řekl, že vůdci několika států intervenovali ve prospěch toho, aby Harírí - který se těší podpoře Západu a regionální mocnosti Saúdské Arábie - byl pověřen úkolem sestavit novou vládu. Zdůraznil však, že „opozice jednomyslně odmítne Harírího“ jako kandidáta na premiéra.

Odmítl říci, koho Hizballáh a jeho stoupenci podpoří, nejmenovaný vysoký politický zdroj ale agentuře Reuters řekl, že tábor Hizballáhu má v plánu na tuto funkci, kterou musí podle libanonské ústavy zastávat sunnitský muslim, prosazovat Umara Karámího.

Prosyrský politik Karámí ze severolibanonského Tripolisu už v minulosti dvakrát v čele vlády stál. Rezignoval dva týdny po vraždě Rafíka Harírího v únoru 2005 kvůli stávkám a protisyrským protestům.

Saad Harírí
Zdroj: ČT24