Bulharský skandál s odposlechy zasáhl i premiéra

Sofie - Bulharský premiér Bojko Borisov čelí skandálu poté, co bulvární deník Galeria zveřejnil odposlechy telefonů významných politiků. Jedním z nich je i premiér, který v nahrávce údajně lobbuje za to, aby byl jeden z bulharských podnikatelů ochráněn před celními kontrolami. Borisov tvrdí, že neudělal nic špatného, a žádá, aby zahraniční experti prozkoumali pravost nahrávek.

„Chci požádat zahraniční experty, aby ověřili pravost nahrávek. Oni vědí, jak nebezpečné může být, když do věty přidáte slova, nebo je vymažete,“ prohlásil Borisov v neděli. 

Podle bulvárního deníku Galeria, který postupně zveřejňuje odposlechy politiků, měl Borisov žádat šéfa celního úřadu Vaňu Tanova, aby zastavil vyšetřování vlastníka pivovaru, který vyrábí Misho Birata. Podle deníku přímo v nahrávce Borisov řekl: „Jsem jim zavázán, slíbil jsem jim, že je nebudu otravovat.“ 

Zveřejněné odposlechy ale diskreditují i další přední bulharské politiky. Deník publikoval telefonické rozhovory ministra financí Simeona Ďankova nebo ministra vnitra Cvetana Cvetanova. Ten měl údajně tlačit Tanova, aby se nestaral o to, co některé firmy dovážejí. 

Skandál vyvolal v Bulharsku obrovské reakce. Opozice žádá vysvětlení, jak je možné, že premiér tlačí na státní úřady. Případ bude šetřit generální prokuratura. 

Deník Galeria má blízko ke kontroverznímu podnikateli Alexeji Petrovovi, který se staví proti nynější vládě. Borisov proto tvrdí, že nahrávky jsou zmanipulované a cílem je destabilizovat vládu. Jde prý o odplatu za to, že vláda plánuje vyhodit všechny diplomaty, kteří v minulosti pracovali pro komunistickou státní bezpečnost.