Léčbu rakoviny má zpříjemnit zmrzlina

Auckland - Pacienti s rakovinou mají nyní na Novém Zélandu o něco sladší život. Lékaři jim v rámci klinické studie ordinují jahodovou zmrzlinu. Pomáhá proti nepříjemným vedlejším účinkům chemoterapie, zmírní nevolnost, průjem či odumírání bílých krvinek, a dodává energii, která je v boji se zákeřnou nemocí potřeba. Zmrzlina se jmenuje Recharge neboli „dobití energie“ a vyvinuli jí vědci z univerzity v Aucklandu ve spolupráci s mlékárenským gigantem Fonterra.

Profesor Geoff Krissansen z aucklandské univerzity je často ve styku s pacienty, kteří prošli agresivní léčbou rakoviny. Ví, že chemoterapie má devastující vliv na jejich organismus. „Zůsobuje průjmy a také ztrátu bílých krvinek, což činí pacienty náchylnější k infekci. To je může ohrožovat na životě a také to protahuje léčbu,“ upozornil.

Zmrzlina má dvě hlavní ingredience

Zmrzlina pomáhá během chemoterapie (zdroj: ČT24)

Vědci se zaměřili na účinné složky v mléku. Zjistili, že mléčná bílkovina laktoferin může prospět pacientům, kteří užívají léky na potlačení imunity, a že jeho železem obohacená verze je pro pacienty při chemoterapii obzvlášť účinná. Mléčný tuk dokáže zastavit poškozování střev a zvýšit počet červených a bílých krvinek. „Měli jsme takovou hypotézu, že pokud smícháme tyto dvě složky do jednoho produktu, mohlo by to pacientům pomoci lépe snášet všechny nepříjemné dopady chemoterapie. Při testech se navíc zjistilo, že kombinace látek je ještě účinnější, než by byla každá zvlášť,“ vysvětlil Krissansen.

Pauline Crawleyová, pacientka:

„Čokoládová by mi chutnala o dost víc, ale prý má víc lidí rádo jahodovou. Dělám si samozřejmě legraci, je moc dobrá. Je trochu zvláštní: pomaleji se rozpouští, je velmi hustá a ne tak jemná jako běžné zmrzliny. Ale upřímně řečeno - hlavně když pomůže.“

Zmrzlinu zvolili vědci proto, že ji má rád snad úplně každý. Jenže při její výrobě tradičním způsobem by všechny bioaktivní látky vymřely. Ke slovu tedy přišli technologové ze zmrzlinářské divize firmy Fonterra. „Zmrzlina za normálních okolností prochází procesem ohřívání, kterému se říká pasterizace. Jenže to všechny ty prospěšné látky, kterými jsme náš produkt obohatili, zničilo. Museli jsme tak najít nový způsob. Stálo nás to spoustu pokusů a omylů, ale nakonec jsme na to přišli,“ uvedl vedoucí technologického výzkumu Jeremy Hill.

Objev je pro pacienty zásadní, na Oddělení výzkumu rakoviny lékařské fakulty univerzity v Aucklandu denně řeší, jak jim zajistit dostatečnou výživu. Jejich organismus totiž potřebuje víc energie než kdy předtím, ale kvůli prudkým nevolnostem jen málokterý pacient dokáže dostatečně jíst. „U pacientů v pokročilém stádiu rakoviny je výživa, a mluvím tu o nejzákladnější výživě, opravdovým problémem. Rakovina z lidí vysává veškerou jejich energii a udržet s ní krok s pomocí výživy je opravdu těžké,“ zdůraznil ředitel Výzkumného centra rakoviny Mike Findlay.

Výsledky budou příští rok

Zmrzlina Recharge je ve fázi klinické studie. Probíhá v několika onkologických centrech po celém Novém Zélandu. Celkem sto pacientů dostává denně sto gramů zdravé zmrzliny, dalších sto pak placebo – zmrzlinu vyrobenou ze sóji. Studie začala dva týdny předtím, než pacienti poprvé podstoupili chemoterapii. Ohlasy jsou zatím pozitivní. Vyhodnocení zmrzlinové studie se očekává příští rok. V její úspěch doufají jak lékaři, tak pacienti.

Zmrzlina Recharge
Zdroj: ČT24