Chybovali i Rusové, tvrdí polští vyšetřovatelé

Varšava - Kontroloři na letišti v západoruském Smolensku, u kterého se loni v dubnu zřítilo letadlo s polským prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě, udělali mnoho chyb a byli pod tlakem. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci polské komise, která nehodu vyšetřuje. Ruští vyšetřovatelé přitom minulý týden zveřejnili svou zprávu, která chyby na ruské straně nepřiznala.

„Kontroloři na věži, pracující pod velkým tlakem, se dopustili mnoha chyb,“ řekl Miroslaw Grochowski, místopředseda polské komise pro vyšetřování leteckých neštěstí, kterou vede ministr vnitra Jerzy Miller.

Kontroloři podle Poláků dostatečně nepodpořili posádku polského letadla, která se snažila přistát ve Smolensku za mimořádně špatného počasí. Kontrolní věž kromě jiného posádku polského letadla před pokusem o přistání neinformovala o tom, že není na správném kurzu.

Moskva na polské výhrady zareagovala příslibem, že zveřejní veškeré rozhovory věže smolenského letiště. „S cílem objektivně informovat světovou veřejnost… bylo rozhodnuto úplně zveřejnit přepis záznamů všech jednání a rozhovorů zaznamenaných dispečerskými magnetofony,“ oznámil Alexej Morozov, šéf technické komise Mezistátního leteckého výboru, který vedl ruské vyšetřování příčin nehody. Kopie záznamů byly Polákům již dříve předány.

Ruská komise minulou středu zveřejnila zprávu, z jejíchž závěrů vyplynulo, že za zřícení polského letounu mohou chyby pilotů, vystavených psychickému nátlaku nadřízených. Ruští vyšetřovatelé v ní také tvrdí, že kontroloři na smolenském letišti za neštěstí nejsou odpovědní. Závěry ruského vyšetřování vyvolaly v Polsku bouři. Podle polského premiéra Donalda Tuska není jejich zpráva kompletní, šéf opozice Jaroslaw Kaczyński, který je bratrem zemřelého prezidenta, ji označil za žert na účet Polska.

Černé skříňky
Zdroj: ČT24