Mexická policie dopadla mafiánského Žluťáka

Mexiko - Mexická policie dopadla jednoho ze zakladatelů a šéfů zločineckého gangu Los Zetas. Flavio Méndez Santiago přezdívaný Amarillo (Žluťák) byl zatčen v pondělí v noci v jihomexickém státě Oaxaca. Jeho jméno je i na seznamu 37 nejnebezpečnějších zločinců Mexika. Na jeho dopadení byla vypsána odměna v přepočtu 23 milionů Kč, spolu s ním byl zatčen také jeho osobní strážce. Drogová válka si za poslední čtyři roky vyžádala už téměř 35 tisíc mrtvých.

Méndez Santiago koordinoval obchod s drogami ve státech Oaxaca a Chiapas na jihu a Veracruzu na východě Mexika a také pašování nelegálních imigrantů z Jižní a Střední Ameriky a jejich přepravu do severních států Nuevo León a Tamaulipas na hranici s Texasem.

Skupinu Los Zetas vytvořili v 90. letech dezertéři z elitní vojenské jednotky, které „zaměstnal“ drogový kartel z Mexického zálivu. V samostatný drogový kartel se přeměnili před několika lety. Kromě obchodování s drogami se skupina věnovala také únosům a krádežím pohonných hmot. Gang je ale znám především svými krutými praktikami. Přičítá se mu také odpovědnost za masakr 72 ilegálních běženců koncem loňského srpna v severovýchodním Mexiku. Pravděpodobně má na svědomí také zmizení více než 40 středoamerických uprchlíků v Oaxace minulý měsíc.

U severomexického Monterrey bylo dnes nalezeno pět znetvořených těl mužů s usekanými končetinami. Jen za včerejšek si krvavé boje mezi zdejšími drogovými kartely vyžádaly 23 obětí. Vliv mexických drogových gangů se šíří i do dalších zemí Střední Ameriky. Guatemalský prezident mobilizoval armádu na severu země, kde je mexická narkomafie už početnější než bezpečnostní složky a má i víc zbraní.