20. leden – den, kdy se prezidenti USA ujímají vlády

Washington – Kapitol a dvacátý leden je tradiční kombinace pro nejvýraznější spektakulární obřad amerického politického života. Vždy na dvacátý lednový den totiž připadá obřad inaugurace, po níž se nově zvolený prezident USA ujímá své funkce. Rituál plný symbolů, pravidel a tradic je prostředním mezníkem a zároveň vrcholem desetidenního období inauguračních oslav. Tak tomu bylo i před dvěma lety, kdy složil přísahu stávající prezident USA Barack Obama.

Tradice prezidentské inaugurace začíná ruku v ruce s americkou historií. Třicátého dubna 1789 ji, tehdy ještě v New Yorku, složil George Washington. Do Washingtonu na Kapitol se slavnostní akt přenesl v roce 1801 s Thomasem Jeffersonem.

„Inaugurační slavnost je jiný svět. Je to dáno mimořádným patriotismem americké politické reprezentace i obyvatel celých Spojených států. Je to potvrzení výjimečnosti nastupujícího muže jako šéfa první světové velmoci. Patriotický tón je to nejpodstatnější, co odlišuje americkou inauguraci od evropské politiky.“

Rozhovor s Martinem Kovářem (zdroj: ČT24)

Zpočátku také datum prezidentského slibu připadalo na 4. březen, až druhá inaugurace Franklina Roosevelta v roce 1937 se konala 20. ledna. Jak připomíná historik z Filozofické fakulty Karlovy univerzity Martin Kovář, důvodem byla snaha zkrátit dlouhé období mezi zvolením prezidenta a jeho nástupem do úřadu. Vedle toho není fixace inauguračního aktu na 20. ledna tolik pevná, jak by se mohlo zdát, a existuje nedělní výjimka, kdy se akt odkládá. Tak tomu bylo u druhého období Ronalda Reagana.

Franklin Delano Roosevelt, který první složil slib 20. ledna, založil ještě jednu tradici, když šel v roce 1933 před inaugurací na bohoslužbu do kostela u Bílého domu. Po něm to tak dělají všichni noví prezidenti. Další zvyklostí je to, že dosluhující hlava USA doprovází svého nástupce na Kapitol. Tradicí je i přísaha na Bibli, přestože se o ní americká ústava explicitně nezmiňuje.

Inaugurační projev stál prezidenta Harrisona život

Co se týká inauguračních projevů, většina jich nebyla výjimečná, některé ale vešly do dějin. Nejkratší řeč o 135 slovech pronesl Washington, přes 90 minut naopak řečnil v roce 1841 William Harrison. Stalo se mu to však osudným, v mrazivém počasí se nachladil a za necelý měsíc zemřel.

Do dějin vešel také inaugurační projev Herberta Hoovera v roce 1929, který mluvil o tom, že žádný prezident ještě nevstupoval do úřadu s takovými nadějemi a nepřebíral zemi v tak skvělé kondici jako on. O sedm měsíců později se americká ekonomika zhroutila a odstartovala světovou hospodářskou krizi.

Zřejmě nejznámější inaugurační projev pronesl již zmiňovaný F. D. Roosevelt v roce 1933, když na vrcholu hospodářské krize oznámil proces ekonomické obrody větou: Mám pro vás nový úděl (new deal). „Způsob, jakým dal Frank Roosevelt naději Američanům, byl mimořádný. 'Jediné, čeho se můžete obávat, je strach sám,' řekl. Většina Američanů a historiků o něm mluví jako o zachránci kapitalismu a systému,“ konstatoval historik Kovář.

Obama v tradici Lincolna

Inaugurace demokrata Baracka Obamy, 44. prezidenta USA a prvního tmavé pleti, se nesla v duchu tradic Abrahama Lincolna. Státník, který se zasloužil o zrušení otroctví, je stejně jako Obama spjat se státem Illinois. Nový muž v Bílém domě si přál přísahat na originální Lincolnovu bibli, slib do rukou předsedy Nejvyššího soudu se přitom neobešel bez mírného přeřeknutí. Projev „muže změny“ byl konkrétní a bez větších emocí. Před Kapitolem nákladnou podívanou sledovalo 240 000 šťastlivců, po celém Washingtonu pak až dva miliony lidí.

JFK, Reagan, Bush a rok tří výročí

Rok 2011 je výjimečný v tom, že na něj připadají kulatá výročí inaugurací nejvýraznějších amerických prezidentů 2. poloviny 20. století.

Přesně před padesáti lety byl inaugurován John Fitzgerald Kennedy, který v úřadu setrval až do tragické smrti v roce 1963 v texaském Dallasu. V projevu tohoto demokratického prezidenta zazněla slavná věta: „Neptejte se, co pro vás může udělat vaše vlast. Ptejte se, co pro svou vlast můžete udělat vy…“

Třicet let uplyne od inaugurace republikána a někdejšího hollywoodského herce Ronalda Reagana v roce 1981. Obřad byl přesunut z východní části Kapitolu na západ – mimo jiné proto, aby jej mohly na vlastní oči sledovat tisíce diváků. V Reaganově projevu například zaznělo: „V současné krizi vláda není řešením problému, problémem je vláda.“

Deset let dnes dělí od inaugurace také předposledního amerického prezidenta George W. Bushe. Přísahu před prvním obdobím skládal 20. ledna 2001 a v úřadu zůstal do roku 2009. O republikánovi, který se jako prezident stal pokračovatelem rodinné tradice, bylo známo, že projevy zrovna nemiluje. Dával v nich proto většinou přednost vlastnímu stylu „člověka z lidu“.

  • Franklin Delano Roosevelt zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1165/116478.jpg
  • Zima ve Washingtonu autor: AP, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2012/201178.jpg
  • Barack Obama při slavnostní přísaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/634/63317.jpg
  • Inaugurace Johna F. Kennedyho autor: ČT24, zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2258/225706.jpg
  • Inaugurace Ronalda Reagana autor: ČT24, zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2257/225698.jpg
  • Inaugurace George Bushe autor: ČT24, zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2257/225697.jpg