Izrael rozhoduje, zda vydá Srba kvůli genocidě

Jeruzalém - Izrael postavil před soud bosenského Srba, který získal izraelské občanství, a rozhoduje o jeho vydání do Sarajeva. Podle tamních žalobců se dopustil obžalovaný genocidy. Měl být členem popravčích čet, které zmasakrovaly 8 tisíc muslimských mužů a chlapců ve Srebrenici v červenci 1995.

Bezprecedentní případ 42letého Aleksandera Cvetkoviče rozvířil vody izraelské justice. Bosenský Srb zatčený v úterý má židovskou ženu a děti, s nimi získal také izraelské občanství. V nové vlasti ho dostihla žádost o vydání sarajevskému tribunálu a obvinění z genocidy za masové vraždy srebrenických muslimů na konci krvavé občanské války.  

„Máme dostatečné důkazy o tom, že pan Cvetković byl aktivní voják, který se sedmi dalšími vojáky zezadu postřílel víc než tisíc bosenských muslimů, nevinných civilistů,“ říká státní zástupkyně Werner Klingová.

Izrael rozhoduje o vydání Srba (zdroj: ČT24)

Podle důkazů prokuratury Cvetković navrhl používat kulomety M84, aby vyvražďování celkem osmi tisíc obětí urychlil. Bosenský ministr spravedlnosti tvrdí, že vydání Cvetkoviče je vzhledem k závažnosti obvinění důležité jak pro obyvatele Bosny, tak Izraele a pro lidstvo vůbec.

Tomu chce ale jeho obhájce zabránit. „Žije v Izraeli šest let, jako izraelský občan má ústavou dané právo nebýt vydán jiné zemi. Izrael nikdy nevydal žádného občana, který by byl obviněn z genocidy, a podle nás není vhodné s tím teď začínat,“ říká advokát Vadim Šub. 

Podle obhájce by případ otevřel cestu k zahraničním soudům s izraelskými politiky a důstojníky, které propalestinští aktivisté obviňují z válečných zločinů v pásmu Gazy a západně od Jordánu. Cvetković zůstává ve vazbě. Kvůli odvoláním se jeho případ patrně povleče řadu měsíců. 

Zatčen byl dnes na severovýchodě Bosny i devětatřicetiletý Božidar Kuvelja. Ten se měl také podílet na masakru v Srebrenici. „Je podezřelý, že se osobně a přímo podílel na zastřelení desítek vězněných Bosňáků,“ uvádí úřad státního žalobce.