Maďarský prezident kritizuje zákon o dvojím občanství

Bratislava – Maďarský prezident Pál Schmitt je na návštěvě na Slovensku. Pustil se tu do zdejšího zákona o dvojím občanství. Vyzval Slováky, aby ho zrušili. Slovenský prezident Ivan Gašparovič má ale opačný názor. Zákon říká, že pokud někdo zažádá o občanství v jiném státě, ztratí pak to slovenské.

„Pokusil jsem se přesvědčit pana prezidenta, aby ti, kteří budou žádat o maďarské občanství, nebyli postihováni tak přísnými sankcemi. Princip dvojího občanství je všeobecně přijatým principem v rámci Evropy,“ řekl po schůzce se svým slovenským protějškem Pál Schmitt. 

Maďarský prezident Pál Schmitt:

„Získáním maďarského občanství slovenský občan nezískává žádná nadpráva. Povzbuzuji Maďary žijící mimo území Maďarské republiky, aby přijímali maďarské občanství.“ 


Zákon naopak podpořil Ivan Gašparovič: „Institucionální spojování občanů Slovenska maďarské národnosti za hranicemi není dobré, dokonce si myslím, že je nepřípustné. Vytvářet takto vztah občana cizího státu k novému státu… není dobré.“ 

Rozdílný názor Bratislavy a Budapešti na maďarský zákon o občanství potvrdila už prosincová schůzka předsedů vlád obou zemí. Slovenská premiérka Radičová tehdy prohlásila, že postoje obou zemí na téma dvojího občanství jsou diametrálně odlišné. 

Zákon o občanství zpřísnila předchozí levicová slovenská vláda. Reagovala tak na krok Budapešti, který zmírnil podmínky pro získání maďarského občanství.

Schmitt připomněl Bratislavě také její kontroverzní úpravu na ochranu státního jazyka. „Doufáme, že otázka jazykového zákona není ještě definitivně uzavřena. Budeme usilovat o to, aby tento zákon nevzbuzoval u občanů Slovenské republiky maďarské národnosti pocit, že by měli být trestáni za to, když budou používat svoji mateřskou řeč,“ řekl maďarský prezident. Současná koalice už zmírnila některá ustanovení o ochraně slovenštiny, kterou zavedl předchozí kabinet složený i ze zástupců nacionalistické Slovenské národní strany. Parlament omezil možnosti ukládání pokut a samotnou výši sankcí snížil na polovinu. Původně se zvažovalo úplné zrušení pokut.

Maďarský prezident Pál Schmitt na návštěvě Slovenska
Zdroj: Jan Koller/ČTK
Vydáno pod