Irové půjdou v březnu k volbám

Dublin - Irský premiér Brian Cowen dnes vyhlásil na 11. března parlamentní volby. Stanovení jarního termínu voleb se očekávalo, opozice o jejich vyhlášení usilovala už koncem loňského roku. Očekává se, že v hlasování neuspěje Cowenova strana Fianna Fáil, která se kvůli hospodářským problémům Irska potýká s propadem popularity.

„Chci v dohledné době usilovat o rozpuštění parlamentu, aby se volby mohly konat v pátek 11. března,“ řekl Cowen poslancům.

Irský premiér krátce před vyhlášením termínu voleb neuspěl se svým záměrem vyměnit pět ministrů. Kvůli nesouhlasu ve vlastní straně neměl dost hlasů pro parlamentní schválení nových členů vlády místo těch, kteří rezignovali na své funkce. Pravomoci ministrů spravedlnosti, zdravotnictví, obrany, dopravy a obchodu proto Cowen rozdělil mezi zbývající členy kabinetu.

Strana Fianna Fáil se potácí na historickém minimu voličské přízně. O popularitu přišla mimo jiné kvůli schválenému státnímu rozpočtu, který počítá s výrazným omezením sociálních dávek a se zvýšením daní. Úspory vláda předložila ve snaze ozdravit veřejné finance.

Rozpočtový deficit Irska loni dosáhl rekordních 32 procent HDP, započte-li se právě i částka 31 miliard eur (asi 760 miliard Kč), které Irsko vynaložilo na záchranu svých tří hlavních bank. Eurozóna, tedy uskupení zemí platících eurem, přitom připouští jen tříprocentní schodek.

Irská dluhová krize donutila Dublin žádat o pomoc v zahraničí. Od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie Irsko získalo 67,5 miliardy eur (zhruba 1,6 bilionu korun). Cowen se dlouho zdráhal zahraniční pomoc přijmout. Jeho kritici tvrdí, že tak před občany zastíral skutečný rozměr bankovní krize v zemi.

Irsko
Zdroj: ČT24/www.topnews.in