„Obchodník se smrtí“ But stane v New Yorku před soudem

New York - Soud s údajným ruským obchodníkem se zbraněmi Viktorem Butem dnes začne v New Yorku. Je obviněn z toho, že prodával zbraně teroristům, kteří je chtěli použít k zabíjení Američanů. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až doživotní vězení. But vinu popírá a tvrdí, že proces s ním nebude nestranný. But dodával zbraně na tři kontinenty. Úspěšný byl především díky logistice: jako bývalý sovětský pilot uměl doručit zásilky na místa, kam to nikdo jiný nedokázal.

Čtyřiačtyřicetiletý But byl zadržen při operaci thajské policie a amerických tajných služeb, jejichž agenti se vydávali za představitele kolumbijské levicové gerily a zajímali se o nákup zbraní. Loni v listopadu ho thajské úřady přes protesty Moskvy vydaly do Spojených států.

„Nesmírně nás potěšilo, že thajský odvolací soud potvrdil vydání Viktora Buta do Spojených států. Čelí obvinění ze spiknutí za účelem prodávat zbraně teroristickým organizacím, které je využívají k zabíjení amerických občanů,“ uvedl Gary Grindler, náměstek amerického ministra spravedlnosti.

Viktor But před soudem (zdroj: ČT24)

But americká obvinění popírá a tvrdí, že se zabýval zcela legální leteckou nákladní přepravou. Ruskému konzulovi v New Yorku řekl, že neočekává nestranný proces.

Prohlásil také, že mu Američané slíbili nižší trest, pokud jim řekne vše o svých kontaktech v Rusku a v dalších zemích. Pikantní bude tedy i samotný výslech. But má údajně kontakty na ruskou kontrarozvědku a je otázkou, zda bude z jejích tajemství ochoten cokoliv sdělit.