Srbský soud trestal za zločiny v Kosovu

Bělehrad - Na osm až patnáct let poslal srbský soud do vězení devět členů někdejší Kosovské osvobozenecké armády (UÇK). Byli usvědčeni z mučení a zabití nejméně 80 Srbů a dalších nealbánských civilistů po konci kosovské války v roce 1999. Tři byli odsouzeni v nepřítomnosti. Válka o Kosovo mezi srbskými jednotkami a albánskými povstalci si v letech 1998 – 1999 vyžádala tisíce mrtvých.

Tři z devíti členů „skupiny z Gnjilane“, označované podle názvu východokosovského města, bylo odsouzeno na 15 let vězení, čtyři dostali 10 let a dva osm let. Podle rozsudku bylo členy skupiny 17 Albánců obviněných ze zločinů proti civilnímu obyvatelstvu, kterých se dopustili v období od června do prosince 1999, tedy po skončení války v Kosovu, které tehdy bylo součástí Srbska. Někteří z nich byli odsouzeni už dříve.

Tisíce lidí zemřely a statisíce jich uprchly z Kosova za války v letech 1998 až 1999 mezi srbskými bezpečnostními silami a povstalci albánské většiny Kosova. Válka skončila stažením srbských sil z Kosova poté, co Severoatlantická aliance 78 dní bombardovala srbská města tehdejší Jugoslávie. V roce 2008 vyhlásilo Kosovo na Srbsku nezávislost.