Belgičané brojí proti bezvládí, nechávají si narůst vousy

Brusel - Belgie je i sedm měsíců po volbách stále bez vlády. V zemi se proto množí akce, které proti bezvládí protestují. V neděli by mělo demonstrovat přes dvaadvacet tisíc lidí, kteří se svolali přes sociální síť Facebook. Stovky dalších se zase na protest odmítají holit, motto recesistické kampaně zní „Nechte si pro Belgii narůst vousy“.

Stovky belgických mužů protestují proti politickému bezvládí v zemi, které už trvá sedm měsíců. Kampaň „Nechte si pro Belgii narůst vousy“ navrhl známý belgický moderátor. Délkou vousů chce měřit frustraci nad neschopností politiků domluvit se. „Politici jednají už 220 dnů a bez výsledku. Belgičani tím trpí. Už toho máme dost, chceme nějaké řešení, chceme vládu,“ prohlásil Nicolas Buytaers, zakladatel kampaně.

Vousáči posílají své fotografie na internetové stránky. Přibývá jich čím dál tím víc. Je mezi nimi i zarostlý portrét jednoho známého herce. „Rozhodli jsme se, že se nebudeme holit, dokud Belgie nebude mít zase vládu. Ti, kdo chtějí vládu stejně jako my, by se měli trochu obětovat a přidat se k nám,“ řekl herec Benoit Poelvoorde.

Belgičané zahájili kampaň proti bezvládí (zdroj: ČT24)

Sestavení vlády trvá v Belgii rekordně dlouho

Belgie už zlomila evropský rekord v nejdelším bezvládí. Politici se nemohou dohodnout na financování regionů nebo ústavních reformách týkajících se jazykových práv jednotlivých skupin obyvatelstva. Země je totiž rozdělená na frankofonní jih a vlámsky hovořící sever.