Německou armádou otřásají skandály

Berlín - Německá debata o prodloužení vojenské mise v Afghánistánu nabírá nečekané obrátky. Na ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga se totiž valí vlna masivní kritiky kvůli skandálům v armádě. Úřady měly mlčet nebo překrucovat informace o závažných incidentech v námořnictvu nebo lhát kolem dění u jednotek v Afghánistánu. Volání po vysvětlení incidentů zaznívá od opozice i z koaličních řad. Kancléřka Merklová se za svého ministra postavila.

Jednadvacetiletý voják zemřel v prosinci v Kundúzu, kulkou od vlastního kamaráda. Ministr obrany byl shodou okolností právě v Aghánistánu a informace měl mít z první ruky. Ven se ale zpráva dostala jako „zabití vlastní rukou“. „Musíme počkat na výsledky vyšetřování. Z naší strany bylo řečeno, co jsme věděli. Nic jsme nezamlčeli,“ prohlásil ministr.

Skandál číslo dvě vznikl na výcvikové lodi. V listopadu musela mladá kadetka šplhat na čtyřicetimetrový stěžeň. Spadla a zabila se. Byla z toho vzpoura. Ministr se o tom ale prý nedozvěděl, až teď odvolal kapitána. „Ze smutku a šoku se zrodily problémy, po pár dnech musela být celá posádka poslána domů. Míří sem tým vyšetřovatelů, aby prověřili, co vyšlo na světlo během posledních dnů,“ řekl Achim Winkler, mluvčí německého námořnictva v Argentině.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Ke všem incidentům přibylo tento týden ještě mystérium kolem špehování soukromé pošty vojáků. Bouře kolem zamlčování praktik Bundeswehru se navíc zvedla jen necelý týden před hlasováním parlamentu o dalším osudu německé mise v Afgánistánu. „Varuji před populismem. Německo čekají sedmery místní volby a Afghánistán je dobrým voličským tahákem,“ řekl Ulrich Kirsch, předseda Svazu německých ozbrojených sil.

Aféry Bundeswehru reklamu nedělají. Dobré jméno se přesto snaží udržet zuby nehty a prodává se třeba i na potravinářském veletrhu. „Bundeswehr tu ukazuje, jakým jídlem se staráme o nasazené vojáky. Pro zlepšení image se dá vždy něco udělat,“ míní mluvčí Bundeswehru Matthias Plen.