Hlavním tématem Obamova projevu o unii bude americké hospodářství

Washington - Hlavním tématem zprávy o stavu unie, kterou americký prezident Barack Obama přednese příští týden na společném zasedání Kongresu, bude hospodářství. Obama chce apelovat na politiky, aby podpořili růst ekonomiky a tvorbu nových pracovních příležitostí. Prezident se zprávou předstoupí v okamžiku, kdy podle průzkumů mínění chytá druhý dech. Projev mu nabízí velkou šanci tento trend zesílit a položit základy pro opětovné zvolení za dva roky.

Šéf Bílého domu se nachází ve složité situaci. Voliči mu v listopadových parlamentních volbách dali najevo, že nejsou spokojeni s jeho politikou, a výrazně posílili do té doby opoziční republikány. Za prezidentovými zády tak při zprávě o stavu unie nebude sedět demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, ale představitel tamní nové republikánské většiny a velký odpůrce Obamovy politiky John Boehner.

Prezident se navíc stejně jako loni potýká se špatným stavem americké ekonomiky a rychlým tempem zadlužování země. Míra nezaměstnanosti se stále přes občasné pozitivní zprávy pohybuje blízko u deseti procent a americký státní dluh nedávno překročil závratných 14 bilionů dolarů. Americké banky pak například loni lidem, kteří nejsou schopni splácet hypotéku, zabavily rekordní milion domů.

Očekává se proto, že Obama v ostře sledovaném projevu bude opět věnovat velký prostor krokům, které chystá na pomoc hospodářství. Podle mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse bude většina řeči patřit receptům na řešení nezaměstnanosti a krokům vedoucím k nápravě veřejných rozpočtů. Prezident hodlá také mluvit o zvýšení konkurenceschopnosti Spojených států a potřebných inovacích.

Barack Obama:

„Mým hlavním předmětem zájmu bude ujistit, že jsme konkurenceschopní, že rosteme, že vytváříme nová pracovní místa.“

Stav ekonomiky ale nebude jediným tématem z loňské Obamovy zprávy, jež letos zazní. Lze očekávat, že americký prezident zopakuje svou výzvu k uklidnění vyostřené atmosféry v americké politice a k větší spolupráci obou hlavních amerických stran. Výzva nabyla na naléhavosti po nedávném útoku střelce na setkání členky Kongresu Gabrielly Giffordsové v arizonském Tucsonu, který si vyžádal šest obětí. Dozvuky události, jež Američany šokovala, budou znát i na zasedacím pořádku při letošní zprávě o stavu unie. Zástupci demokratů a republikánů nebudou na návrh senátora Marka Udalla sedět jako obvykle odděleně, ale promísí se. Jde o symbolický pokus překonat rozdíly mezi oběma stranami.

Obama svou druhou zprávu o stavu unie začne v Kongresu představovat v úterý od 21:00 místního času, což je středečních 03:00 středoevropského času. Projev budou vysílat americké televize, možné jej ale bude sledovat i na internetu. Reakci republikánů na ni pak přednese předseda rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

První zprávu o unii přednesl již George Washington

Formálně druhé výroční poselství o stavu unie Obama přednese v noci z úterý na středu místního času. Očekává se, že se v něm mimo jiné zaváže k podpoře inovací nebo spolupráci s opozičními republikány. Tradici zpráv o stavu unie, ve které šéfové Bílého domu informují o svých plánech na další období, založil před 220 lety první americký prezident George Washington. Stalo se tak 8. ledna 1790.

Barack Obama
Zdroj: AP Photo/Charles Dharapak/ČTK