Invaze výra velkého v maďarské Turkeve

Budapešť - Na východě Maďarska sledují zvláštní úkaz. Do tamního malého města přilétlo šedesátihlavé hejno největších evropských sov – výra velkého. Neobvyklý jev fascinuje ornitology, kteří se o nebývalý výskyt této velké sovy intenzivně zajímají. Zatím však stojí před řadou otázek, na které jim stále chybí odpovědi. Vedle odborníků je výr velký také středem pozornosti místních obyvatel.

Přímo u domů obyvatel východomaďarského městečka Turkeve se usadili na stromech výři velcí. A rozhodně nejsou k přehlédnutí. Tito až tříkiloví dravci jsou mezi sovami v Evropě největší. Přestože normálně žijí samotářsky na odlehlých místech, kde se vylíhli, sem do města se jich sletělo šedesát najednou. „Je mi už čtyřiasedmdesát, ale tady jsem ještě nikdy v životě tolik sov neviděl,“ říká obyvatel Turkeve Isztvan Csaky.

Nebývalá koncentrace této velké sovy vyvolala tak trochu senzaci i mezi odborníky. Ornitologové a fotografové výry do Turkeve houfně následují. „Je naprosto výjimečné, aby se tolik výrů objevilo najednou a navíc v rezidenční oblasti. Konzultoval jsem to s několika mezinárodními experty z různých částí světa a ti říkali, že nic podobného jinde neviděli,“ kroutí hlavou ornitolog Národního parku Hortobagy Akos Monoki. 

Ornitologická záhada v Turkeve (zdroj: ČT24)

Vysvětlení odborníkům stále uniká. Výr velký je dravec, který loví drobné ptáky a polní savce, troufne si i na králíka. Patří mezi ohrožené živočichy. K lidským obydlím zalétá výjimečně, když jeho loviště na polích pokryje vysoká vrstva sněhu nebo vody. To se ale v okolí Turkeve neděje. V maďarské vesnici nepozorovali ani přemnožení hlodavců, které by sovy přilákalo. A tak invazi opeřenců sledují - sami pod drobnohledem šedesáti párů kulatých sovích očí.