V Tunisu pokračují demonstrace

Tunis - Tuniská „jasmínová revoluce“ i dnes pokračuje demonstracemi v hlavním městě severoafrické země Tunisu. Do centra metropole se sjela více než tisícovka převážně mladých lidí z odbojného regionu kolem centrálního města Sídí Bú Zíd. Vadí jim, že i v přechodné vládě, která vznikla počátkem týdne po mohutných protestech, zůstávají zástupci režimu uprchlého prezidenta Zína Abidína bin Alího.

Tuniská policie drží ode dneška v domácím vězení dva vysoce postavené spojence bývalého prezidenta Zína Abidína bin Alího a po třetím pátrá. Oznámila to Tuniská africká tisková agentura, podle níž policie také za „velezradu“ zatkla majitele soukromé televize a jeho syna, kteří prý podporovali násilnosti a usilovali o návrat bin Alího, jenž po rozsáhlých protestech uprchl 14. ledna ze země. „Majitel Hannibal TV, který je příbuzným manželky bývalého prezidenta, používá stanici, aby zmařil revoluci mládeže, šířil zmatek, vyvolával násilnosti a vysílal lživé informace,“ stálo ve zveřejněném prohlášení. Oba zatčené prý čeká soud.

Lidé z téměř 350 kilometrů vzdáleného regionu, v němž lidové povstání proti režimu v polovině prosince začalo, dnes skandovali slogan „Lid chce svrhnout vládu“, informoval francouzský rozhlas. Protestující požadují „čistou“ vládu bez starých struktur. Protestní pochody na metropoli plánují i další tuniské regiony. „Přišli jsme, abychom svrhli poslední zbytky diktatury,“ citovala agentura AFP jednoho z demonstrantů zavinutého do tuniské vlajky.

Obyvatel města Sídí Bú Zíd:

„Přišel jsem do hlavního města protestovat. Všichni ze strany bývalého prezidenta musejí odejít.“

Přechodná vláda tento týden začala úřadovat. Mezi jejími prvními kroky bylo propuštění politických vězňů, zrušení cenzury a byrokratické omezení dovozu zahraničních tiskovin a filmů. Nespokojenost obyvatelstva však trvá. Odbory vyzvaly k časově neomezené stávce učitele. Nová vláda přitom v týdnu informovala, že v pondělí budou znovu otevřeny školy a univerzity, kde byla od minulého týdne v obavě z šíření nepokojů přerušena výuka.

Mohammed Masúdí, obyvatel Tunisu:

„Moji dva bratři zemřeli při demonstracích. Ghannúší musí padnout, má ruce pokryté krví. Takovou vládu nechceme.“

Svět pozorně sleduje, jestli se tuniská revoluce šíří i do ostatních zemí. Ve stopách tuniského mladíka, jehož upálení protesty odstartovalo, se už vydalo několik lidí v Egyptě, Mauretánii, Saúdské Arábii a 8 Alžířanů. V Alžíru rozehnala policie protivládní demonstraci svolanou opozicí. V Jemenu požadovali studenti před univerzitou v Sana-a odstoupení prezidenta.

Švýcarsko zablokovalo účty tuniského exprezidenta bin Alího. List Neue Zürcher Zeitung přišel s tím, že jeho rodina má majetek u tří bank v Ženevě a že se jeden z jeho synovců snažil z kont peníze vybrat. V Ženevě bin Alího rodina vlastní i několik nemovitostí. Švýcarská generální prokuratura řeší i to, jestli má zabavit soukromé letadlo rodiny, které několik dní stálo ve zdejším hangáru.

Tuniská vlajka
Zdroj: ČTK/AP/Christophe Ena