Belgické protesty proti bezvládí: Přišlo 25 tisíc lidí

Brusel - Kolem 25 000 lidí dnes demonstrovalo v centru belgické metropole Bruselu na protest proti pokračující politické krizi v zemi, která po loňských parlamentních volbách stále nemá regulérní vládu. Pochodem ulicemi města chtěli účastníci akce dát najevo podporu jednotě země, které opětovně hrozí rozpad, a zavrhnout odstředivé tendence regionálních nacionalistů.

„Posíláme jasný vzkaz politickým představitelům, že chceme, aby vytvořili vládu,“ řekl jeden z organizátorů akce nazvané „Pochod hanby“. Od voleb z 13. června 2010 se nemohou strany v parlamentu dohodnout na životaschopné vládní koalici. Belgie, která se tak může „pyšnit“ vůbec nejdelší vládní krizí v Evropě od konce války, je bez vlády 224 dní. Nedávno pokořila nizozemský rekord z roku 1977, kdy bez vlády byla tato země 208 dní.

Belgie nyní může pomalu zaútočit na světový rekord, který drží Irák, a sice 289 dní. Krize oživila a vyhrotila i úvahy o rozpadu tohoto federativního státu, který tvoří Vlámsko, frankofonní Valonsko a dvojjazyčný Brusel. Přívrženci rozpadu mnohdy poukazují i na úspěšné rozdělení bývalého Československa. Podle dosavadních průzkumů si však většina obyvatel, Vlámů i Valonů, rozpad země nepřeje.