Tucsonský vrah před soudem vinu nepřiznal

Phoenix (USA) - Před soud v arizonském Phoenixu se dnes podruhé postavil Jared Lee Loughner, který začátkem ledna v Tucsonu zastřelil šest lidí a 13 zranil, mezi nimi i kongresmanku Gabrielle Giffordsovou. Loughner dnes u soudu prohlásil, že se z pokusu o vraždu kongresmanky necítí vinen. Proces sledují napjatě celé Spojené státy - tragédie totiž znovu rozvířila diskusi o zpřísnění pravidel pro držení zbraní.

Dvaadvacetiletý Loughner dnes k soudu přišel v oranžovém vězeňském obleku, během stání nemluvil, ale před jeho začátkem prý s úsměvem tiše hovořil se svou obhájkyní Judy Clarkeovou. Ta pak oznámila, že se obžalovaný necítí vinen.  

Loughner zatím čelí obvinění z pokusu o vraždu Giffordsové a dvou jejích spolupracovníků. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až doživotí. Očekává se ale, že proti němu budou vznesena i další obvinění. Pokud mezi nimi bude také obvinění z vraždy, mohl by Loughnera čekat i trest smrti.

Telefonát Víta Pohanky (zdroj: ČT24)

Samotný proces s útočníkem nebude řídit žádný z arizonských federálních soudců, protože všichni uplatnili námitku podjatosti. Jednou z obětí Loughnera byl totiž i vrchní federální soudce v Arizoně John Roll. Proces tak pravděpodobně povede kalifornský soudce Larry Burns.

Stav postřelené kongresmanky se mezitím lepší, lékaři jí v pátek povolili převoz do Houstonu za manželem. S pomocí je schopná vstát nebo si listovat iPadem, dokonce se i usmívá, což lékaři považují za fantastický pokrok.

Gabrielle Giffordsová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod