Velšané vytvořili digitální mapu krajiny, pomůže ochráncům zvířat

Londýn – Jedna z univerzit ve Velké Británii zkouší novátorskou metodu mapování krajiny, přírodních oblastí i celých států. Vědci přitom využívají digitální a satelitní technologie, kterými doplnili tradiční metody. Díky tomu mohou v neuvěřitelném detailu sledovat, jak se krajina vyvíjí. Systém by mohl údajně pomáhat i v boji proti klimatické změně. Digitální mapa přírodního prostředí byla v Evropě vytvořena vůbec poprvé. Vzbudila velký zájem vědců z dalších zemí.

Divoká příroda pokrývá ve Walesu 21 tisíc čtverečních kilometrů. Aby ji bylo možné lépe prostudovat, vytvořili vědci z Univerzity v Aberystwyth unikátní digitální mapu. Poskytuje detailní a aktuální informace o rostlinách, vegetaci i oblastech výskytu divokých zvířat. Každá barva reprezentuje na snímcích něco jiného. Například purpurová značí oblasti, kde roste vřes.

Pro vytvoření takto detailních map museli vědci velmi pečlivě popsat velké množství rostlinných druhů, vegetačních typů a druhů krajiny po celé zemi – od trávníků přes les po pobřežní vřesoviště, horské bažiny a mokřady. „Snímky získáváme v průběhu času – za jednu vegetační sezonu máme snímky z března, dubna nebo září a můžeme krásně pozorovat životní cyklus rostlin. Díky tomu ho rovněž můžeme mapovat mnohem lépe, než kdybychom se dívali jen ze země,“ řekl profesor Richard Lucas.

Reportáž Terezy Pultarové (zdroj: ČT24)

Alan Brown, manažer dálkového snímání, Countryside Council for Wales:

„S kvalitní technologií bude možné získávat data prakticky v reálném čase. Například na iPhonu se Vám díky GPS zobrazí, kde se nacházíte, a pak získáte mapu Vašeho okolí.“

Všechny informace vědci napěchovali do speciálního počítače a díky tomu vytvořili unikátní sadu charakteristik pro každý živočišný nebo rostlinný druh i typ krajiny. Počítač umí podle zadání proskenovat satelitní snímky, využívat databázi pravidel a samostatně rozlišit různé přírodní oblasti. Dokáže je i přesně lokalizovat. „Letecké fotografie typu známého z Google Maps ukazují, do jak velkého detailu je možné se dostat. S naším přístupem ale získáváme navíc informaci, se kterou se dá manipulovat, dají se s její pomocí měřit různé údaje,“ řekl Alan Brown, manažer dálkového snímání.

Mapa bude v březnu spuštěna on-line

Projekt na mapování přírodních oblastí Walesu začal právě profesor Richard Lucas. Kombinoval přitom satelitní snímky a tradiční postupy. „Můžeme informaci ze satelitního snímkování využít a transformovat ji tak, aby nám řekla, kolik stínu je v krajině nebo kolik je tam mrtvého materiálu,“ řekl Lucas. V březnu letošního roku bude mapa k dispozici on-line. Vědci teď doufají, že se jim podaří dát ji k dispozici všem, kteří by ji mohli potřebovat.

Například ve Walesu je přírodní prostředí důležitým zdrojem pracovních míst. A mapa má pomáhat všem, kteří tu pracují. Mimořádně nápomocná bude ochráncům zvířat. „V přírodě dochází k rozsáhlým změnám kvůli změně klimatu a my potřebujeme vědět přesně, co se děje. Vysychají mokřady, mění se produktivita trávníků, to jsou všechno věci, které jsou důležité. Potřebujeme nejen poznat dopady, ale také zjistit, co se dá udělat, abychom je zmírnili,“ podotkl Brown.

  • Krajina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2270/226951.jpg
  • Práce s digitální mapou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2270/226952.jpg