Kuvajt má peníze, ale potřebuje naše znalosti

Kuvajt - Uplynulo padesát let od vyhlášení jeho nezávislosti, dvacet od jeho osvobození a pět od chvíle, kdy nastoupil do funkce současný emír. Důvodu k oslavám má Kuvajt v současnosti hned několik. Navíc patří mezi nejbohatší země světa. Přitom před necelými dvaceti lety v Kuvajtu hořely ropné věže a mezinárodní společenství odsud vytlačovalo iráckou armádu. Nyní Kuvajt chystá ambiciózní plán rozvoje. Do roku 2014 chce do výstavby silnic a na obnovu ropných technologií investovat v přepočtu zhruba 2,5 bilionu korun. Zakázky nabízí západním mocnostem i České republice.

„Budeme stavět novou infrastrukturu, obnovovat průmyslové technologie. My máme peníze, ale potřebujeme vaše zkušenosti a znalosti,“ říká Chálid Abdulla Sagar, první náměstek Kuvajtské obchodní komory.

Většina obyvatel Kuvajtu si uvědomuje, že se Praha zapojila do vojenských tažení proti iráckému režimu Saddáma Husajna, který zemi smrtelně ohrožoval. I díky tomu mají české firmy velkou šanci na místní zakázky dosáhnout.

50 let od vyhlášení nezávislosti Kuvajtu (zdroj: ČT24)

Nejde pouze o dopravní infrastrukturu a ropné technologie, kuvajtská vláda dále rozhodla, že postaví čtyři nové elektrárny a do čtyř let chce vybudovat zcela nové supermoderní město a nejdelší most světa.