Prodej „neviditelné“ technologie Číně stál vědce 32 let

Honolulu (USA) – Na dvaatřicet let poslal americký federální soud na Havaji v pondělí do vězení 66letého Noshira Gowadiu za prodej armádních tajemství Číňanům. Gowadia, který se podílel na vývoji takzvaného neviditelného bombardéru B-2, se podle státního zástupce navíc pokoušel prodat technologii neviditelných letadel i švýcarské vládě. Jednal o tom rovněž s německými a izraelskými firmami. Odborník už oznámil, že se proti rozsudku odvolá. V minulosti bylo několik amerických zbrojních expertů odsouzeno za průmyslovou špionáž ve prospěch Číny. Naposledy loni v únoru byl k 15 letům vězení odsouzen muž, který chtěl Pekingu předat citlivé informace o raketoplánech a o amerických nosných raketách.

Gowadia podle obžaloby odešel ze zbrojní firmy, která vyvíjela bombardér B-2, v roce 1986, tedy dva roky před veřejným představením tohoto radarem nezachytitelného letounu. V roce 2003 pak začal pomáhat Číňanům s vývojem neviditelných raket, aby mohl splácet hypotéku na luxusní dům na havajském ostrově Maui. Celkem si tak prý přišel nejméně na 110 000 dolarů (téměř dva miliony korun).

Obžaloba původně požadovala trest doživotí, soud se ale přiklonil k nižšímu trestu vzhledem k Gowadiově věku a zdravotnímu stavu i přesto, že odsouzený neprojevil nad svými činy žádnou lítost.

Soudkyně Susan Mollwayová:

„Porušil přísahu danou své vlasti. Byl shledán vinným z prodeje cenných technologií cizím zemím za účelem osobního obohacení,“ řekla při vynesení rozsudku."

Gowadiovi obhájci připustili, že jejich klient Číňanům pomáhal s vývojem neviditelných technologií. Gowadia ale podle nich nedal Pekingu k dispozici žádné informace nad rámec těch, které lze získat z otevřených zdrojů. Obhajoba také tvrdila, že některé důkazy v Gowadiův prospěch nebyly připuštěny, protože je USA označují za důvěrné. V odvolacím řízení tyto důkazy chtějí přednést a domnívají se, že tak umožní úplné očištění obžalovaného.