Hitlerův osobní strážce ničeho nelituje

Berlín - Rochus Misch, poslední žijící osobní strážce nacistického vůdce Adolfa Hitlera, už nezvládá odpovídat na záplavu dopisů od sympatizantů z celého světa. Na vině je pokročilý věk a špatný zdravotní stav, svěřil se 93letý Misch v rozhovoru pro německý deník Berliner Kurier. Ke své službě Hitlerovi se dodnes hrdě hlásí - slova lítosti nebo dokonce omluvy za období nacistické hrůzovlády se u něj nedočkáte.

Misch žije v rodinném domě v berlínské čtvrti Rudow - jen několik kilometrů od bývalého mocenského centra třetí říše. „V tomhle domě bydlím od roku 1938. Od smrti manželky Gerdy v roce 1997 tu žiji sám,“ říká. Kdo by v bytě očekával fotografie, busty nebo „šéfovy“ (jak Misch říká Hitlerovi) osobní předměty, byl by asi zklamán. „Manželka to všechno vyházela,“ vysvětluje.

Misch přežil devět let v ruském zajetí, infarkt a zápal plic. Sám říká, že se mu ještě nechce umřít, i když ze svého domu už několik týdnů nevychází a stará se o něj pečovatelská služba. Po domě se pohybuje jen s pomocí chodítka.

I více než 65 let po 2. světové válce Mischovi do Berlína přicházejí dopisy s žádostmi o autogram. „Chodí z Koreje, z Knoxville v americkém Tennessee, z Finska i Islandu - a v žádném není křivého slova,“ řekl zřejmě poslední žijící člověk, jenž osobně znal Hitlera i další nacistické pohlaváry. Dříve příznivcům rozesílal podepsanou fotografii, na níž je zachycen v uniformě SS. Nyní se mu přicházející pošta vrší v domě.

Rodák ze slezského města Opole Hitlerovi sloužil také jako telefonní spojovatel a kurýr. Svůj životní příběh představil už před několika lety v knize pamětí Poslední svědek, na jejím základě se nyní chystá hraný film.

  • Rochus Misch, poslední žijící osobní strážce Adolfa Hitlera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2276/227569.jpg
  • autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2276/227575.jpg
  • Berliner Kurier o Rochusu Mischovi autor: ČT24, zdroj: www.berlinonline.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2276/227573.jpg
Vydáno pod