Slovenské dálnice nesmějí na nevypořádané pozemky

Bratislava - Stavět dálnice na soukromých pozemcích bez předchozího vypořádání s jejich majiteli je protiústavní. Rozhodl o tom slovenský ústavní soud. Zákon, který to umožňoval, zavedla minulá vláda, Slováci na jeho změnu čekali víc než tři roky. Pro některé majitele parcel ale verdikt přišel moc pozdě.

Dálnice a rychlostní silnice na Slovensku stát už nebude moci stavět na nevyvlastněných pozemcích, rozhodl dnes Ústavní soud. Ten za protiústavní označil zákon z dílny minulé vlády, který umožňoval výstavbu dálnic na pozemcích, jež nejsou právně vypořádané. Zákon měl urychlit budování silniční infrastruktury. 

„Když zákonodárce všeobecně určí, že pozemky pro konkrétní dálnice budou fakticky vyvlastněny už před proběhnutím vyvlastňovacího řízení (…), vylučuje tím ochranu vlastníků pozemků,“ odůvodnil rozhodnutí soud.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Jeden z navrhovatelů ústavní stížnosti, nynější ministr vnitra Daniel Lipšic verdikt uvítal: „Stát nemůže vzít buldozery, stavební mechanismy a bez vyvlastnění využívat cizí pozemek.“ Lipšic zároveň oznámil, že vláda plánuje postižené odškodnit. 

Pro některé majitele ale rozhodnutí soudu přišlo příliš pozdě. Například v obci Šútovo už pozemky, na kterých má stát dálnice, obyvatelé pod tlakem prodali. Navíc zdejší zaskočil i náhlý zvrat, když úředníci změnili trasu a místo tunelem povede dálnice chráněným územím. Ekologové se proto obrátili se stížností na Brusel a ten pozastavil stavbu. Do doby, než se problém vysvětlí, nedá unie na stavbu peníze.

Podobný zákon, který zrušil slovenský ústavní soud, připravuje podle informací médií český ministr dopravy Vít Bárta. Chystaná norma by se v praxi projevila tím, že pokud majitel půdy odmítne výkupní cenu nabízenou státem, spory o náhradě bude řešit soud. Mezitím by však už na pozemek mohly vjet stavební stroje a budovat dálnici, pokud by její stavba byla ve veřejném zájmu.