Eiffelovka by neměla spadnout ještě 300 let

Paříž - Slavná Eiffelova věž v Paříži by měla bez problémů přečkat minimálně dvě nebo i tři další staletí. Vyplývá to z výpočtů a počítačové modelace, kterou si nechal udělat provozovatel této turistické atrakce. Odborníci zkoumali riziková místa Eiffelovky i povětrnostní vlivy. Původně přitom byla stavba navržená tak, aby vydržela jen 20 let.

Už déle než století je tato 300metrová stavba ikonou Paříže. Svým způsobem dost dlouho přesluhuje a její provozovatel se rozhodl podívat ocelovému gigantu pořádně na zoubek. Využil nejmodernější software, aby prověřil všechny možné budoucí scénáře, včetně extrémních teplot a rozmarů počasí.

Simulace upozornila na slabá i silná místa, určila oblasti, na něž je potřeba se při údržbě zaměřit. Výsledek je víc než optimistický: vydrží minimálně další dvě staletí. To by nejspíš překvapilo i ty Pařížany, kteří stavbu na konci 19. století nenáviděli a byla jim trnem v oku.

Stéphane Rousin, společnost SETE:

„S tímto modelovacím programem jsme se zaměřili na místa, kterým hrozí největší riziko. Můžeme je prozkoumat a nahradit dřív, než se rozpadnou.“

Eiffelova věž je první takto stará památka, u níž byla počítačová modelace použita. Většina podobných staveb je nová a postup bývá opačný. Nejdřív se zjišťuje, jestli je matematický model dobrý, a pak se staví.

Vydáno pod