Další mrtví a zranění při pokračujících protestech v Egyptě

Káhira - Při srážkách na okraj protivládních protestů v Káhiře dnes byli podle místních lékařských zdrojů zabiti dva lidé, jeden demonstrant a jeden policista. V Suezu demonstranti zapálili vládní budovu, hovoří se o desítkách zraněných. Podle zdrojů z egyptského ministerstva vnitra bylo dosud zatčeno nejméně 500 lidí, podle jiných zdrojů až 900. Čtyřicítku lidí úřady obžalovaly z pokusu o státní převrat, ministr vnitra zakázal veřejné shromažďování. V zemi je několik stovek českých turistů, všichni jsou ale v pořádku.

Do ulic největších egyptských měst opět vyrazily tisíce lidí i přesto, že úřady protivládní protesty zakázaly. Policista a demonstrant zemřeli při střetech v centru metropole, kde policie použila slzný plyn a demonstranti házeli kameny. V Suezu zemřel na následky dřívějšího zranění pětačtyřicetiletý muž. Celkem se tak eviduje již šest obětí zatím dvoudenních nepokojů.

Podle některých zdrojů dosáhl počet zadržených až 860 osob. Úřady současně tvrdily, že ne všichni budou postaveni před soud, mnoho z nich prý bude po výslechu opět propuštěno.

Protestní akce jsou největším projevem nespokojenosti s vládnoucím režimem v zemi od nástupu egyptského prezidenta Husního Mubaraka v roce 1981 k moci. Egyptské ministerstvo vnitra oznámilo, že další shromáždění nebo pochody nebude tolerovat. Opoziční hnutí mládeže nicméně vyzvalo na síti Facebook k dalším protestům, „dokud Mubarak neodejde“.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová prohlásila, že Egypt má jedinečnou příležitost provést politické a ekonomické reformy. „Apelujeme na egyptskou vládu, aby nebránila pokojným protestům a neblokovala komunikační sítě. Věříme, že vláda má teď jedinečnou příležitost provést politické, ekonomické a sociální reformy,“ uvedla šéfka americké diplomacie.

Další větší střety mezi demonstranty a policií byly dnes hlášeny ze Suezu, kde před místní márnicí stovky lidí požadovaly vydání těla jedné z obětí úterních nepokojů. Demonstranti zapálili jednu z vládních budov a házením zápalných lahví se pokusili podpálit také místní pobočku vládnoucí strany a policejní stanici. Při střetech bylo podle svědků zraněno nejméně 55 demonstrantů a 15 policistů. Policie použila slzný plyn a střílela gumové kulky, demonstranti házeli na policisty kameny.

Egypťané si podobně jako Tunisané, kteří demonstrují už od prosince, stěžují na stoupající ceny potravin, nedostatek pracovních míst a autoritářskou vládu. Žádají odstoupení Mubaraka i premiéra Ahmada Nazífa, rozpuštění parlamentu a vytvoření nové vlády. Ministerstvo vnitra obvinilo z vyvolání protestních akcí Muslimské bratrstvo, i když zakázaná islamistická skupina podle pozorovatelů hraje v protestech jen malou roli. Kvůli krizi způsobené nepokoji se egyptská delegace nezúčastní současného ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

Egyptská policie zasahuje proti demonstrantům
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo
Vydáno pod