Mezinárodní tlak pomohl: Haitský vládní kandidát končí

Port-au-Prince – Haitská vládní strana oznámila, že stahuje z druhého kola prezidentských voleb svého kandidáta Juda Célestina. V hlasování by se tak mělo rozhodnout už jen mezi dvěma kandidáty. První listopadové kolo voleb bylo podle pozorovatelů zmanipulované a spory o jeho výsledcích vedly k pouličním nepokojům. Rozhodující hlasování se mělo konat 16. ledna, odložené je ale na konec února. Odstoupení Célestina požadovala OSN i USA.

Do druhého kola prezidentských voleb z prvního místa postoupila někdejší haitská první dáma Mirlande Manigatová. Volební komise v prosinci oznámila, že vládní kandidát Célestin skončil jako druhý, jen jedno procento před populárním zpěvákem Michelem Martellym. Výsledek vyvolal protesty Martellyho příznivců, kteří poukazovali na rozsáhlé podvody ve prospěch Célestina. Organizace amerických států (OAS) uvedla, že podle jejího šetření Célestin skončil jako třetí.

Spojené státy minulý týden zrušily víza asi deseti haitským vládním představitelům. Opatření bylo součástí tlaku na haitskou volební komisi, aby z druhého kola prezidentských voleb Célestinovu kandidaturu stáhla a nahradila ho Martellym.

Volby na Haiti
Zdroj: ČTK/AP/Nicolas Garcia