Tuniská jiskra zřejmě zažehla arabský požár

Saná - Po Tunisku a Egyptě se začali lidé bouřit v další arabské zemi - Jemenu. Do ulic vyšly desetitisíce lidí a požadovaly odchod prezidenta, který je u moci už 32 let. Demonstranti v metropoli Saná vykřikovali hesla o Tunisku, odkud prezident uprostřed sociálních nepokojů v polovině ledna utekl. Lidé požadují ekonomické reformy a konec korupce. Protesty svolala koalice opozičních seskupení Společné fórum. Podle organizátorů se v jemenské metropoli konala čtyři různá protestní shromáždění.

Tuniský prezident odešel po 20 letech, 30 let v Jemenu stačí, skandovali demonstranti. Slyšet byla také hesla proti dalšímu mandátu prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Ten zastává v zemi prezidentskou funkci od roku 1978: nejprve na severu země a od roku 1990 po sjednocení s jihem jako hlava celého Jemenu. Sedmiletý prezidentský mandát znovu získal ve volbách v září 2006.

Jemenský ministr vnitra jakoukoli podobnost dnešních demonstrací s Tuniskem vyloučil s tím, že Jemen je demokratickou zemí a protesty se obešly bez násilností. V jemenském parlamentu přes odpor opozice mezitím pokračuje debata o návrhu ústavních změn, které by současné hlavě státu mohly otevřít cestu k doživotnímu mandátu.

V Tunisku odsotupila víc než polovina ministrů

Protesty dnes pokračovaly i v Tunisu. Kvůli nátlaku odstoupila z vlády více než polovina ministrů, včetně ministra zahraničí, obrany a vnitra, jejichž rezignaci požadovali demonstranti především proto, že působili i v minulé vládě.

Premiér Muhammad Ghannúší oznámil v teolevizi složení nové vlády. Slíbil, že nové volby bude připravovat nezávislý orgán pod dohledem mezinárodní komise.

Do vlády přišlo 12 nových ministrů, devět na svých pozicích zůstalo. Nemění se ani předseda kabinetu. Demonstranti, kteří proti staronové vládě protestovali každý den od jejího jmenování, ale v reakci požadovali i jeho demisi.

Podle oficiálních údajů tuniské vlády si nepokoje zatím vyžádaly nejméně 78 obětí. Organizace Amnesty International obvinila bezpečnostní složky, že proti demonstrantům použily nepřiměřené prostředky. Podle výpovědí lékařů bylo několik obětí střeleno do zad.

Protesty v Jemenu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod