V Indonésii hořel trajekt a srazily se vlaky

Jakarta - Nejméně sedmnáct lidských životů si dnes vyžádal požár, který zachvátil indonéský trajekt přepravující cestující mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Na palubě přetížené lodi bylo v době požáru kolem 500 cestujících, z nichž se mnozí snažili zachránit skokem do moře. Bezmála 200 lidí bylo zraněno, mnozí z nich velmi vážně.

Požár propukl na lodi bezprostředně po vyplutí z jávského přístavu Merak na západě ostrova. Oheň podle předběžné zprávy hasičů vznikl od nedopalku cigarety. Na pomoc hořícímu plavidlu přispěchalo pět lodí, které do bezpečí převezly přes 400 lidí. Trajekt rovněž převážel desítky osobních a nákladních automobilů.

Podle indonéského ministerstva dopravy je situace na místě nepřehledná a není vyloučeno, že počet mrtvých bude ještě vyšší. V Indonésii, kde na víc než 17 000 ostrovech žije 235 milionů lidí, jsou námořní trajekty hlavním dopravním prostředkem. Mnohé z nich jsou ve špatném technickém stavu a vyplouvají značně přetížené.

Neštěstí číslo 2: Čelně se srazily dva osobní vlaky

Indonésii dnes postihlo ještě další neštěstí, když se na ostrově Jáva čelně srazily dva osobní vlaky. Při srážce zahynuli nejméně tři lidé a mnoho dalších bylo zraněno. Jednadvacet zraněných je v nemocnici, čtrnáct z nich je v kritickém stavu.

K železničnímu neštěstí došlo asi 270 kilometrů západně od hlavního města Jakarty na trati u obce Bajar v západní části ostrova Jáva. Vlak směřoval z Bandungu na východ a srazil se s protijedoucí soupravou vyjíždějící z města Surabaya. Příčinu srážky zatím policie nezná.

Vydáno pod