Albánská opozice chystá prý klidnou demonstraci

Tirana - V albánské metropoli Tiraně se má dnes konat velká protivládní demonstrace, kterou svolal šéf opozičních socialistů Edi Rama. Stane se tak týden po vyhrocení násilností mezi demonstranty a policií, při kterých byli zastřeleni tři lidé a více než 150 dalších utrpělo zranění. Rama ujišťoval, že shromáždění bude klidné, protože je smuteční tryznou za oběti z minulého týdne. Policie však po předchozích zkušenostech akci hodnotí jako možné „ohrožení veřejné bezpečnosti“.

Slovenský diplomat Miroslav Lajčák ve středu v Tiraně jménem diplomacie EU vyzval politiky obou znepřátelených táborů, vládního a opozičního, aby se zasadili o okamžité ukončení násilí. Varoval, že nedodržování evropských hodnot by mohlo ohrozit přijetí země do EU.

Premiér Sali Berisha na to zareagoval zrušením demonstrace svých přívrženců svolané na středu. Naproti tomu vůdce opozice Rama shromáždění svých přívrženců svolané na pátek potvrdil a doprovodil je výzvou ke klidu.

Opozice v Albánii chystá demonstraci (zdroj: ČT24)

Minulý pátek při rozhánění násilných demonstrací přívrženců opozice zahájily bezpečnostní složky střelbu, když se dav pokoušel obsadit vládní budovy. Tři lidé přitom zahynuli a další byli zraněni. Při srážkách celkem utrpělo zranění přes 150 protestujících a policistů.