Havaj kvůli Obamovu rodišti změní zákon

Honolulu - Havaj se chystá změnit zákony tak, aby bylo možné zveřejnit certifikát o místě narození amerického prezidenta Baracka Obamy. Dosud tomu bránil zákon na ochranu osobních údajů. Havaj chce svým krokem zastavit spekulace některých Obamových odpůrců, kteří tvrdí, že se současný šéf Bílého domu nenarodil v USA, a proto neměl právo ucházet se o prezidentský úřad. Počet lidí, kteří se na havajské úřady obracejí s žádostí o potvrzení místa Obamova narození, nicméně pozvolna klesá. Počátkem loňského roku to bylo deset až 20 dotazů týdně, nyní je to nanejvýš pět za týden.

Obamovo jméno je v abecedním seznamu havajských rodáků a sám prezident zveřejnil v roce 2008 oficiální osvědčení, na kterém jsou uvedena jména rodičů, rasy a místo narození. V dokumentu ale nejsou informace o lékaři, který byl u porodu, a proto ho Obamovi kritici označují za nevěrohodný.

Navrhovaný zákon má umožnit žadatelům, aby nahlédli do podrobných lékařských záznamů o Obamově narození. Žadatel by ale za to musel zaplatit 100 dolarů (1760 korun). „Pokud (zákon) bude schválen, umlčí zastánce teorie, že se Obama nenarodil v USA,“ řekla havajská demokratická poslankyně Rida Cabanillová. „Všichni ti lidé (místo Obamova narození) stále zpochybňují, protože nechtějí vidět certifikát o místě narození od Obamy. Chtějí ho vidět od našich úřadů,“ dodala.

Vydáno pod