Za atentátem na Domodědovu stojí kavkazský mladík

Moskva - Ruské úřady identifikovaly atentátníka, který v pondělí na moskevském letišti Domodědovo zabil 35 lidí. Podle vyšetřovatelů se jedná o 20letého muže původem ze severního Kavkazu. Detaily o jeho identitě zveřejní v nejbližší době. Mluvčí vyšetřovací komise Vladimir Markin tvrdí, že cílem atentátu byli hlavně cizinci.

„Byla zjištěna totožnost sebevražedného atentátníka, který odpálil výbušné zařízení, naplněné zraňujícími prvky. Byl jím dvacetiletý muž narozený v jedné ze severokavkazských republik. Ačkoliv vyšetřovatelé jméno teroristy znají, dnes ho vzhledem k okolnostem nesdělíme, protože se podnikají další vyšetřovací úkony a pátrací akce s cílem odhalit a dopadnout organizátory a spolupachatele útoku,“ vysvětlil mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. 

„Nikoliv náhodou byl teroristický útok spáchán v příletové hale mezinárodních letů. Podle vyšetřovací verze byl namířen především proti cizím státním příslušníkům,“ dodal. 

Dnes se tedy potvrdilo, že kavkazská stopa byla tou správnou. Vyšetřovatelé ale prověřovali i verze, že útok spáchali ruští přívrženci radikálního islámu, nebo třeba islamisté napojení na al-Káidu. 

Markin také upřesnil, že skupina, která spáchala útok na Domodědovu, není nijak napojena na skupinu, které se nezdařil útok na konci minulého roku. Atentát se nezdařil, když sebevražedné atentátnici vybuchla nálož dřív v moskevském střeleckého klubu.

Podle Markina již byli zjištěni všichni podezřelí z přípravy tohoto útoku a část z nich už byla dopadena. „Čtyři lidé byli zatčeni… po několika dalších se pátrá. Podle vyšetřovatelů tato skupina chystala útok v centru Moskvy 31. prosince,“ uvedl.