Dosáhne Camden na titul nejzločinnějšího města v USA?

Camden - Jedno z nejzločinnějších a nejchudších měst ve Spojených státech propustilo polovinu svých policistů. Mohou za to dluhy 80tisícového města Camdenu poblíž Philadelphie. Jeho obyvatelé mají strach, že násilnosti porostou a Camden se z druhé příčky zločinnosti v USA vyhoupne na vrchol.

Americké město Camden mezi New Yorkem a Washingtonem má schodek v přepočtu půl miliardy korun. Radnice přitom ale šetří na těch, které paradoxně potřebuje nejvíc, vyhazov dostalo už 168 policistů, na dlažbě se ocitlo i 67 hasičů. 

Ve městě přitom vládnou drogy, prostituce a korupce. Za posledních 30 let skončili za mřížemi tři starostové. Mnozí obyvatelé se proto obávají, že již tak kriminalitou sužované město bude vůbec nejzločinnější ve Spojených státech. „Zřejmě se zas dostaneme na první příčku ve zločinnosti, další vraždy, znásilnění, útoky,“ obává se šéf policejních odborů John Williamson. 

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Camden podle odborníků ale potřebuje spíš čestnou než početnou policii. Jen loni bylo pět policistů obviněno z okradení drogových dealerů. Drogy pak prodávali sami.