Tisíce katolíků loni v Rakousku vystoupily z církve

Vídeň - Rakouská katolická církev přišla loni o rekordní počet věřících. Odešlo skoro 90 tisíc katolíků, nejvíc od konce války. Pro církev je to nepříjemná dohra skandálu se sexuálním zneužíváním dětí. O to nepříjemnější, že v Rakousku jako jediné evropské zemi financují církev ze zákona přímo její členové. S nimi tak odcházejí i peníze.

Jedním z katolíků, kterým došla trpělivost, je i 72letý Vídeňan Peter Paul Wiplinger. Na reformu církve čekal desítky let. Loni na podzim měl ale čekání dost, zašel na úřad a z katolíka se během pěti minut stal nekatolík. Stejně se loni rozhodlo přesně 87 393 rakouských katolíků. Statistika vyvolala šok, i když se po pedofilním skandálu drastická čísla čekala. 

Masivní odliv věřících má mnohé příčiny, ale pro církev jeden mimořádně bolestný důsledek. Přichází o peníze. Z evropských zemí pouze v Rakousku totiž sama církev inkasuje takzvané církevní příspěvky přímo od svých členů, ti ze zákona musejí platit. 

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Josef Weiss, vedoucí centra poplatků vídeňské arcidiecéze, říká: „Někteří věřící platí i 500 nebo 1 000 eur ročně, jiní zase třeba jen 20 nebo 30, záleží to na příjmu každého jednotlivce.“ 

Pan Wiplinger teď stejnou sumu jako dřív církvi posílá dobrovolně Lékařům bez hranic. A písemné varování od biskupa, že nebude mít církevní pohřeb, ho v rozhodnutí odejít spíš utvrdilo.