V Barmě zasedá nový parlament

Neipyijto - V Barmě se po kontroverzních volbách poprvé sešel nový parlament. Obě komory a 14 regionálních zastupitelstev se skládají převážně z členů vojenské junty, která je u moci už přes půl století. Režim nedávno propustil disidentku Su Ťij z domácího vězení. Podle některých světových agentur by to mohl být první krok na cestě k parlamentní demokracii. Poslední volby uznané mezinárodním společenstvím se v Barmě konaly v roce 1990. Vyhrála je právě Su Ťij  a její Národní liga pro demokracii, ale junta jí odmítla předat moc.

Dnes se poprvé na ustavující schůzi sešli členové barmského parlamentu. Ti byli zvoleni ve sporných listopadových volbách. Dnešní schůzí tak uvedl v život novou ústavu, která oficiálně končí téměř 50 let vojenské vlády, píše to server BBC. 

I tak ale podle kritiků vojenského režimu moc dál zůstává v rukou junty. K té patří přitom i většina členů parlamentu. Fakticky tak v zemi dál vládnou vojenští generálové. Jednou z prvních povinností parlamentu bude nominovat kandidáty na prezidenta a viceprezidenta.