EU zmrazí finance tuniského prezidenta

Brusel - Evropská unie se dnes rozhodla zmrazit finanční aktiva uprchlého tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího a jeho ženy Lajly. Rozhodli o tom ministři zahraničí na bruselském jednání na základě žádosti tuniských úřadů. Na prezidenta a jeho manželku už Tunis vydal mezinárodní zatykač. Země je chce oba i jejich rodinné příslušníky soudit kvůli podezření z krádeže majetku a z transakcí v zahraniční měně.

Po masivních protestech volajících po svobodě tisku a demokratizaci uprchl Bin Alí ze země 14. ledna do Saúdské Arábie, kam ho následovala i jeho rodina.

Od svržení tuniského prezidenta se EU ocitla v citlivé situaci. Snaží se totiž nastolit nové vztahy s Tuniskem a podpořit demokratizace tohoto státu, s nímž ale během třiadvacetileté vlády bin Alího rozvinula silné obchodní, ale i politické vztahy. Obzvlášť dobré vztahy s bin Alím měly zejména Francie, bývalá koloniální mocnost v Tunisku, či Španělsko a Itálie. I tyto země ale volaly po demokratických reformách.

Policie v Tunisu rozehnala protivládní demonstranty

Tuniská policie dnes tvrdě rozehnala shromáždění několika desítek mladých lidí v centru tuniské metropole. Podle agentur šlo o zbytky demonstrantů, kteří u budovy ministerstva vnitra žádali demise funkcionářů ministerstva. Policisté použili k rozehnání davu obušky a slzné granáty. Několik mladých lidí odvlekli do policejních vozů a odvezli je.