Představitelé Rudých Khmérů chtějí na svobodu

Phnompenh - Tři prominenti Rudých Khmérů požadují propuštění z vazby, kde už od roku 2007 čekají na soud. Obžaloba je viní z podílu na zločinech bývalého kambodžského režimu, jako jsou genocida, vraždy a mučení. Mezinárodní trestní tribunál se ale jejich případy zatím ani nezačal zabývat.

Tři masoví vrazi mají před soudem vysvětlovat svůj podíl na smrti až dvou milionů lidí. Tribunál má ale zpoždění a oni už nechtějí čekat ve vazbě. Tvrdí, že právo je na jejich straně a měli by být okamžitě propuštěni. „Nechci nic vysvětlovat. Jen žádám, aby byly dodrženy zákony,“ hájí se někdejší premiér vlády Rudých Khmérů.

Před soudem stojí zástupce vůdce Pol Pota, předseda vlády a ministryně sociálních věcí. V letech 1975 až 1979 terorizovali lid utopickou myšlenkou agrárního komunismu. Zrušili peníze, zničili rodiny, zlikvidovali inteligenci a ostatní poslali do gulagů. Sebemenší prohřešek trestali smrtí. Teď ale tvrdí, že oni za nic nemohou. „Vypadá to, že by mohli jednoduše vyváznout. Nechápu, jak mohou tvrdit, že netušili, co dělají jejich podřízení,“ říká Chan Thireth, která řádění khmérského režimu přežila.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Trojici jde o čas. Je jim kolem osmdesáti a zdravotní stav všech tří se rychle zhoršuje. Začátek soudu je v nedohlednu a propuštění z vazby by jim dalo šanci dožít na svobodě.

Mezinárodní tribunál v Phnompenhu vynesl jen jeden rozsudek - loni poslal velitele brutalitou proslulé věznice S-21 na 35 let za mříže. Poté ale došly peníze na provoz. Rok 2011 zaplatilo na poslední chvíli Japonsko. Za jedenáct měsíců ale může soud definitivně skončit, aniž někoho potrestá.

Představitelé Rudých Khmérů žádají tribunál o propuštění
Zdroj: ČT24