Irové půjdou na konci února volit

Dublin - Irský premiér Brian Cowen rozpustil parlament. Premiér krátce poté oznámil termín předčasných voleb, ty by se měly konat 25. února. Sám premiér už v novém parlamentu ale určitě nebude, ve volbách totiž nekandiduje. Cowenova vláda padla kvůli hospodářské krizi. Minulý týden ji opustili zelení.

„Tyto volby určí naši hospodářskou budoucnost a rozhodnou, zda se Irsko vyšplhá z recese, uvízne v ní, nebo jí dokonce podlehne,“ řekl premiér ve svém posledním projevu k poslancům.

Předpokládá se, že jeho strana Fianna Fáil utrpí v plánovaných volbách porážku. Popularita strany se závratně propadla poté, co vláda kvůli úsporám zvýšila daně a snížila sociální dávky. Místo Briana Cowena povede stranu Fianna Fáil do voleb nedávný ministr zahraničí Michael Martin. Jeho cíl je skromný - co nejméně špatný výsledek.

Opozice tak ve volbách z vládních reforem hodně vytěží. „Vláda se nikdy nevyhne odpovědnosti za to, že vehnala Irsko do rukou Mezinárodního měnového fondu,“ myslí si Enda Kenny, lídr opoziční strany Fine Gael.

Irsko se potýká s hospodářskou krizí. Jeho rozpočtový deficit loni dosáhl rekordních 32 procent HDP. Eurozóna přitom připouští jen tříprocentní schodek. Irská dluhová krize donutila Dublin požádat o pomoc v zahraničí. Od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie Irsko získalo 67,5 miliardy eur.

Brian Cowen
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Thierry Charlier