Jordánský král rozpustil vládu

Ammán - Jordánský král Abdalláh II. dnes rozpustil vládu a pověřil sestavením nového kabinetu někdejšího premiéra a svého bývalého vojenského poradce Maarúfa Bachita. Jordánského panovníka vedla k tomuto kroku vlna pouličních protestů z posledních týdnů. Opozice Bachitovo jmenování odmítla a ohlásila pokračování protestních demonstrací.

Podle prohlášení vydaného palácem v Ammánu král vyzval designovaného premiéra k „podniknutí rychlých a hmatatelných kroků zaměřených na skutečné politické reformy, které by odrážely naši vizi zevrubné modernizace a rozvoje Jordánska“.

Král podle citace agentury AP zdůraznil, že ekonomické reformy musejí nezbytně zajistit Jordáncům lepší život. „Nebudeme však schopni tohoto cíle dosáhnout bez reálných politických reforem, které musejí zvýšit podíl lidí na rozhodování“.

Studio ČT24: Situace v arabských zemích (zdroj: ČT24)

Hlavní opoziční strana v Jordánsku, Islámská akční fronta (IAF), bezprostředně nato kritizovala volbu Bachita coby příštího premiéra. Bachit „není žádný reformátor“, prohlásila IAF a ohlásila pokračování demonstrací.

Tisíce Jordánců od poloviny měsíce opakovaně vycházely do ulic v Ammánu a dalších městech. Požadovaly odstoupení premiéra Sámira Rifáího, obviňovaného z růstu cen paliva a potravin a zdržování politických reforem. Jordánská vláda na několikatisícové protestní akce reagovala příslibem, že vyčlení v přepočtu 125 milionů dolarů (2,3 miliardy korun), aby dotovala ceny zboží denní potřeby a pohonných hmot. Zároveň se uvolila zvýšit mzdy státním zaměstnancům. Protestní hnutí tím ale plně neuspokojila.

Protestující požadovali i politické reformy, zejména možnost, aby si voliči vybírali předsedu vlády a kabinet sami. Nyní o složení kabinetu rozhoduje výhradně král Abdalláh II., přestože jordánští voliči mohou volit poslance parlamentu.

Vydáno pod