Demonstranti v Tunisu zaútočili na ministerstvo

Tunis - V Tunisku i po vyhnání prezidenta Zína Abidína bin Alího a po změnách v prozatímní vládě pokračují nepokoje. Dnes údajně 2 000 lidí zaútočilo na budovu ministerstva vnitra. Nový ministr vnitra obviňuje ze spiknutí některé členy tuniských bezpečnostních sil. Při nepokojích, které minulý měsíc vedly k pádu prezidenta, v Tunisku zahynulo 200 lidí a 510 utrpělo zranění, oznámil vedoucí mise Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Bacre Ndiaye.

Nový ministr vnitra Farhat Radžhí, jenž se funkce ujal minulý týden, obvinil ze spiknutí proti bezpečnosti státu některé členy tuniských bezpečnostních sil. Titíž lidé podle něj na jeho ministerstvo zaútočili v pondělí i dnes, aby vystrašili lidi. „Je tu spiknutí proti bezpečnosti státu a spiknutí v bezpečnostních silách,“ prohlásil Radžhí. Rovněž oznámil, že byl zatčen jeho předchůdce, jenž nařídil zákroky proti povstání, které vedlo k útěku prezidenta a výměně vlády.

Dnes rovněž v tuniském hlavním městě Tunisu skupinky mladíků páchaly výtržnosti ve školách. V pondělí večer neznámí pachatelé zapálili synagogu ve městě Gabís na jihovýchodě země. V pondělí úřady rozehnaly stovky demonstrantů v hlavním městě a v Kaserínu, kde dnes podle svědků situace zůstala napjatá. Policie prý z ulic zmizela a tisícovku převážně mladých demonstrantů rozprášila armáda.

Od začátku nepokojů v polovině prosince podle Ndiayeho přišlo o život 147 lidí. Dalších 72 osob jsou oběti nepokojů a požárů ve věznicích. Bilance je zatím předběžná, protože OSN případy násilí dál vyšetřuje. Tuniské úřady dosud uváděly bilanci nejméně osm desítek obětí. Prezident Zín Abidín bin Alí v důsledku nepokojů, které začaly v Tunisku už v prosinci původními protesty proti vysoké nezaměstnanosti, nakonec utekl do Saúdské Arábie.

Vydáno pod