Nejméně devět mrtvých při pumovém útoku v Pákistánu

Péšávar - Nejméně devět mrtvých a 20 zraněných si vyžádal výbuch bomby umístěné v automobilu na předměstí pákistánského Péšávaru. Mezi oběťmi je podle agentury Reuters i jedna žena a nejméně dvě děti. Exploze, jejímž terčem byla místní policejní stanice, rovněž zničila asi 15 obchodů. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale Péšávar je opakovaně terčem útoků pákistánské odnože radikálního islámského hnutí Tálibán.

Město leží na okraji kmenových oblastí v severozápadní části země, které sousedí s Afghánistánem. Toto hornaté a zhusta velmi těžko přístupné území je považováno za hlavní baštu Tálibánu a základny tu údajně má i teroristická síť al-Káida.

Útok v Péšávaru byl už pátý za posledních šest dní; v pondělí zabil mladý sebevražedný útočník nejméně čtyři policisty a dva kolemjdoucí, když odpálil nálož v blízkosti projíždějícího policejního vozidla. V sobotu byli zabiti čtyři lidé včetně dvou žen a dalších 19 osob bylo zraněno při výbuchu dvou automobilů s výbušninou.

Od roku 2007 zahynulo v Pákistánu při téměř 450 pumových útocích připisovaných Tálibánu a dalším islámským ozbrojeným skupinám odhadem asi 4 000 lidí.

Vydáno pod