Bílé peklo v USA: Napadlo až 60 centimetrů sněhu

Chicago - Mohutná zimní bouře, která zasáhla pás severní Ameriky o šířce tří tisíc kilometrů, zasypala části Spojených států a Kanady závějemi sněhu, a přinesla i lijáky a vichřice. Má na svědomí nejméně dvanáct lidských životů. Na některých místech teploty spadly pod minus 20 stupňů Celsia. Bouře zastavila život třetiny obyvatel Spojených států. Úřady zrušily přes 18 tisíc leteckých spojů, čtyři sta tisíc domácností je bez elektřiny.

V Chicagu je zatím bouře hodnocena jako třetí nejsilnější v historii. Na silnicích v okolí města je uvězněna tisícovka automobilů ve sněhových závějích. Řidiči v beznadějné situaci svá auta opouštějí a v oslepujícím vichru se vydávají pěšky k nejbližším domům. V Chicagu naměřili 51 centimetrů sněhu. Chicagské letiště O'Hare, po Atlantě druhé největší v USA, je ochromeno. Radnice povolala do boje se sněhem Národní gardu. Před přídělem sněhu v mnoha případech rezignovaly i sněžné pluhy. V opuštěných ulicích se tvoří až metrové závěje.

„Tohle je to nejhorší počasí, jaké jsem zažil. Vyrostl jsem v Michiganu a viděl jsem už opravdu mnoho velkých bouří, ale tahle nemá obdoby,“ popisuje obyvatel Chicaga.

Prezident Barack Obama svolal do Bílého domu naléhavou poradu a vyzval všechny vládní agentury, aby v kritické situaci maximálně spolupracovaly. Z Oklahomy a některých dalších států zaznívají žádosti, aby prezident vyhlásil co nejvyšší stupeň celostátní pohotovosti, a umožnil tak postiženým oblastem pokrýt škody způsobené sněhem z federálního rozpočtu.

Finanční prostředky vyhrazené k boji se zimním počasím jsou totiž ve většině amerických států téměř vyčerpány. Cena soli, kterou městské úřady používají k čištění komunikací, se navíc v posledních letech v USA zdvojnásobila.

Systém postupoval od jihu k severu od úterka. Letiště od té doby zrušila na 13 000 spojů. V Chicagu zůstaly dva dny zavřené školy, silnice vedoucí podél břehu Michiganského jezera byla den zavřená a mnozí motoristé vystoupili ze zapadaných aut a vydali se po ní pěšky. Za sněhu auta vyprošťovaly nakladače a pak je po jednom odtahovaly. Mnoho řidičů se rozčilovalo, že úřady silnici neuzavřely zavčas. Další se zlobili sami na sebe za to, že se vůbec na cestu vydali.

Třetinu letů zrušilo torontské mezinárodní letiště a také v Ontariu zůstaly zavřené školy, i když v Kanadě napadlo pouze 20 centimetrů sněhu.

Elektřina je přerušena v Ohiu, New Jersey, Pensylvánii i v Texasu. Kvůli povětrnostním podmínkám bylo v Texasu odstaveno 50 elektráren, takže výroba energie se snížila o víc než desetinu. Dokud nebude jejich provoz obnoven, je elektřina dodávána do domů po pětačtyřicetiminutových intervalech.

Na jihu země se bez proudu ocitlo půl milionu lidí, ale občasné výpadky postihují v rozsáhlé oblasti od Texasu po Maine odhadem na tři miliony domácností. Problémy s dodávkou elektřiny v Texasu ochromily i zásobování palivy, útok zimy přinutil správu texaských ropovodů a plynovodů přerušit provoz. Ropné rafinerie fungují, ale musely nasadit záložní energetické zdroje.

Bouře se přesouvá na východ

Vážná situace vznikla i na východním pobřeží USA, kam se vpád bouřlivého počasí přesouvá. Hlavním problémem se tu zatím stal mrznoucí déšť. Frekventované železniční spojení mezi New Yorkem a státem New Jersey se zastavilo, protože elektrické vedení obalila těžká vrstva ledu, která může dráty strhnout. Velké výpadky veřejné dopravy hlásí i Boston. Během dnešního dne na pobřeží Atlantiku očekávají ledovku, která tamní silnice změní v obří bruslařskou dráhu.

Několik budov v okolí New Yorku se pod váhou sněhu a ledu zřítilo. Na ostrově Long Island se zhroutila benzínová stanice, severně od New Yorku propadla střecha leteckého hangáru. V obou případech se zaměstnancům podařilo včas utéci.