Italský parlament se postavil za Berlusconiho skandály

Řím - Italský parlament zablokoval vyšetřování účetního ministerského předsedy Silvia Berlusconiho, který by mohl poskytnout nové důkazy o premiérově sexuálním skandálu. Justice Berlusconiho vyšetřuje kvůli údajným intimním stykům s nezletilými prostitutkami, ten ale veškerá obvinění odmítá. Dolní komora italského parlamentu dnes po čtyřhodinové debatě žádost o prohlídku kanceláří premiérova účetního odmítla poměrem 315:298 hlasům. Hlasování podle pozorovatelů představuje důležité vítězství v testu premiérova vlivu v parlamentu.

Berlusconi je vyšetřován kvůli údajným placeným intimním stykům s nezletilou dívkou a kvůli tomu, že prý zneužil postavení šéfa vlády, aby to zatajil. Podle vyšetřování se mladá Maročanka Ruby zúčastnila Berlusconiho večírků pořádaných v jeho rezidencích s desítkami dalších mladých dívek. Ruby i Berlusconi popřeli, že by spolu měli pohlavní styk.

Milánští vyšetřovatelé chtěli provést prohlídku v kancelářích premiérova účetního a důvěrníka Giuseppa Spinelliho, který údajně Berlusconiho jménem prováděl platby ve prospěch Ruby i dalších účastnic těchto večírků.